A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

Депутати облради налаштовують діалог між мешканцями області і Облводоканалом в проблемних питаннях

Дата: 11.02.2022 08:34
Кількість переглядів: 137

Фото без опису

 

Під головуванням першого заступника голови Запорізької обласної ради Людмили Любім відбулась нарада з розгляду проблемних питань КП «Облводоканал».

Поштовхом для її проведення стали звернення Василівської райдержадміністрації, Василівської районної ради, депутатів Запорізької обласної ради Наталії Кругляк, Сергія Джугана та чисельні скарги жителів Василівського району. Принципове питання – необхідність перенесення вузлів комерційного обліку води за межі прибудинкової території приватних домоволодінь. Це передбачено Законом України «Про комерційний облік».

Більшість мешканців області обурює таке рішення і вони виказують супротив, оскільки фінансові витрати лягають на абонента. Проте, генеральний директор КП «Облводоканал» Сергій Басанський зазначив, що відповідне рішення стосується саме приватних будинків, де водопровід є власністю абонента, тому і прилад обліку має придбати саме споживач, а сам прилад у подальшому буде належати абонентові, а не Облводоканалу.

Представники Василівської районної та міської рад передали незадоволення мешканців їхньої громади не тільки через перенос приладів, а й через «захмарні» платіжки за воду. В цьому випадку Сергій Басанський апелював до юридичного обґрунтування, зазначивши, що сьогодні є усі законні підстави для нарахувань, а підприємство пройшло усі перевірки контролюючих органів, і жодна не виявила недоліків.

Присутні на засіданні народний депутат України Юлія Яцик, депутати обласної ради Олександр Білий, Наталія Кругляк, Сергій Джуган висловили своє бачення вирішення проблеми. Зокрема, депутат обласної ради, перший заступник голови Василівської райдержадміністрації Наталія Кругляк наголосила на  численних зверненнях щодо перенесення вузлів комерційного обліку саме у Василівському районі. Олександр Білий виступив з ініціативою віднайти можливість компенсувати витрати на встановлення лічильників з обласного бюджету або створити відповідні програми. А Сергій Джуган запропонував створити робочу групу, яка більш детально має розібратися у проблемі, що виникла.

Учасники дійшли одноголосного рішення про необхідність створення робочої групи, а керівництву Облводоканалу рекомендували провести зустрічі зі споживачами для роз’яснення ситуації з платіжками та вимогами по встановленню лічильників. За потреби, представники обласної ради будуть долучені до роботи.

Перший заступник голови обласної ради Людмила Любім висловила сподівання, що спільними зусиллями представників громад, депутатів, народних обранців і громадськості буде досягнуто консенсусу. Адже найголовніше завдання влади – це забезпечення якісною питною водою кожного мешканця області, навіть у найвіддаленіших її куточках.

Також Людмила Любім відзначила, що рішенням обласної ради попереднього скликання № 21 «Про вжиття заходів із проведення суцільного обліку обсягів питної води, яка подається комунальним підприємством «Облводоканал» Запорізької обласної ради жителям області» від 11 червня 2020 року було прийнято рішення щодо перенесення лічильників. З того часу змінилися закони, підзаконні й нормативні акти, змінився навіть адміністративно-територіальний поділ області. Тому попереднє рішення потребує внесення змін та доповнень відповідно до сьогоднішніх реалій.

Начальник управління юридичного забезпечення діяльності ради Єгор Мороз висловив своє бачення ситуації, і присутні прийняли рішення: надати до 1 березня цього року до управління зауваження та пропозиції від громад, щодо можливих змін та доповнень до проєкту рішення з урахуванням усіх зацікавлених сторін.

А робоча група проаналізує діяльність КП «Облводоканал» та надасть звіт на розгляд депутатам обласної ради.

Також на засіданні розглянули питання забезпечення безперебійного питного водопостачання на території Новомиколаївської громади, де виникають перебої через зношеність системи водогону.

Розглянули і питання з виплати заборгованості із заробітних плат працівникам «Облводоканалу». Наразі розмір заборгованості складає близько 15 млн грн – люди не отримують коштів близько трьох місяців. Одним із можливих варіантів вирішення проблеми є включення питання погашення заборгованості до програми «Питна вода Запорізької області на 2021-2025 роки».

Також Сергій Басанський презентував фінансовий план підприємства на 2022 рік, інвестиційну програму КП та розповів про необхідність погодження Положення про облікову політику з балансоутримувачем, тобто з обласною радою.

 

Відділ комунікацій Запорізької обласної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора