A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

Досягнення здорового та активного довголіття

Дата: 29.12.2021 13:02
Кількість переглядів: 228

Фото без опису

 

Купити здоров'я не можна, його можна тільки заробити своїми власними постійними зусиллями. У молодості та зрілості людина зазвичай не замислюється про своє здоров'я, наївно вважаючи, що і через роки вона буде такою ж бадьорою і витривалою. Лише розмінявши шостий десяток, вона починає розуміти, що можливості у неї вже не ті, що раніше, коли вона не боялась будь-яких навантажень: дають про себе знати хвороби і проблеми, які властиві людям цього віку. Багато хто вважає, що в такому випадку залишається тільки змиритися з неминучою, як їм здається, старістю, а тому перестають вести активний спосіб життя і приймають безліч ліків, щоб допомогти своєму організму перейти на новий режим. На жаль, це вельми поширена помилка!

Навіть у літньої людини, життя може бути яскравим і насиченим - потрібно лише скорегувати повсякденний стиль поведінки з урахуванням змін, що відбуваються в цей час в організмі, але ні в якому разі не змінювати його радикально. Кожна фаза життя - особлива: у неї є свої переваги, і старіння в цьому сенсі не є винятком.

Хоча в літньому віці починають згасати деякі фізіологічні функції, відбувається і зустрічний процес: організм активно чинить опір негативним явищам, використовуючи запас життєвих сил, який передбачений спеціально для цього періоду самою природою. Тому всі зусилля повинні спрямовуватися на продовження активності аж до глибокої старості. У першу чергу необхідна рухова активність, оскільки в цьому випадку органи, м'язи і судини залишаються здоровими набагато довше.

Насамперед, людям у літньому віці, дуже корисно бувати на природі - це допомагає відновити підірване здоров'я і якоюсь мірою омолодити організм. Екологічно чисте навколишнє середовище в заміській зоні позитивно впливає на загальне самопочуття і біоенергетику тіла. Тому літні люди можуть дозволити собі активний відпочинок на свіжому повітрі, необхідно лише правильно розподіляти фізичні навантаження.

Велику користь приносять спільні заняття спортом, будь-яка рухова активність: вони допомагають літнім людям зберігати рухову активність, підтримувати фізичну форму і бадьорість духу. Крім того, робота по домогосподарству дозволяють літній людині відчувати себе корисним та потрібним іншим.

Для збереження активної енергії літній людині необхідно потурбуватись про харчування.  Споживати достатньо білків, жирів, вуглеводів, а також вітамінів і мінеральних речовин. Має значення і обсяг споживаної рідини - він повинен бути достатнім, але не надлишковим.

З виходом на пенсію у людини з'являється більше вільного часу, у зв'язку з цим вона має хорошу можливість розширити свій кругозір. Відвідування різних курсів, бібліотек і музеї тощо, зближують її з цікавими людьми.

Літня людина, яка займається інтелектуальною роботою, що припадає їй до душі, у психологічному плані почуває себе комфортно, емоційно урівноважена, а тому менше схильна до стресів. У процесі спілкування з однодумцями вона отримує заряд позитивних емоцій, що благотворно впливає на нервову систему і психіку. Позитивний психологічний настрій, відсутність руйнівних емоцій, таких як заздрість, неприязнь до оточуючих, злість -  визначають якість життя кожного з нас.

У людини, яка веде активний спосіб життя і задоволена собою, значно сповільнюється процес старіння організму. Це і є доступний кожному секрет довголіття.

 

До Вашої уваги інформаційні матеріали з тематики активного довголіття.

Перейти до перегляду можливо за посиланням:

 

https://www.youtube.com/watch?v=axCvPK7K_gE

https://www.youtube.com/watch?v=aRaalhIlTy8

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора