Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

Щодо обладнання вводів питної води багатоквартирних будинків вузлами комерційного обліку

Дата: 13.10.2021 10:53
Кількість переглядів: 184

Фото без опису

 

КП «Облводоканал» Запорізької обласної ради повідомляє споживачів, які мешкають в багатоквартирних будинках, про зміни в діючому законодавстві, які призведуть до збільшення тарифу на централізоване водопостачання з 01.01.2022р. 

З 01.05.2021р. набули чинності зміни до закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» від 22.06.2017 № 2119-VIII (далі – Закон №2119). У відповідності до вимог статті 3 Закону №2119 забороняється приєднання житлових і нежитлових будівель до зовнішніх інженерних мереж водопостачання без оснащення таких будівель вузлами комерційного обліку. Таким чином, станом на 1 травня 2020 року кожний інженерний ввід водопостачання багатоквартирного будинку, який приєднано до централізованого водопостачання, повинен бути оснащений вузлом комерційного обліку.

Які вимоги до  облаштування вузлів комерційного обліку?

Відповідно п. 1 ст. 3 Закону №2119 оснащення будівель вузлами комерційного обліку здійснюється відповідно проектної документації з дотриманням будівельних норм і правил у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади. При цьому таке оснащення та відповідна проектна документація не потребують видачі технічних умов та інших вимог до встановлення вузлу комерційного обліку.
Наказом №206 від 09.08.2018р. Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України затверджено «Порядок оснащення будівель вузлами комерційного обліку та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку».

За чий рахунок встановлюються вузли комерційного обліку на інженерні вводи водопостачання багатоквартирних будинків?

Законодавець встановив три джерела фінансування встановлення вузлів комерційного обліку: 
-    власником (співвласником) будівлі самостійно за власний рахунок (абзац 4 пункту 3 статті 3 Закону №2119); 
-    за рахунок коштів з місцевого бюджету згідно із затвердженими відповідно до законодавства програмами (абзац 2 пункту 8 статті 3 Закону України №2119);
-    за рахунок оператора зовнішніх інженерних мереж (абзац 1 пункту 6 статті 3 Закону №2119).
У разі встановлення вузлів комерційного обліку за рахунок оператора зовнішніх інженерних мереж водопостачання (КП «Облводоканал» ЗОР) витрати КП «Облводоканал» ЗОР, пов’язані з оснащенням водопровідного вводу будівлі вузлом комерційного обліку (виконання проектної документації, придбання приладу обліку, монтаж вузлу обліку та інше), включаються до складу тарифів на централізоване водопостачання, які застосовуються для споживачів - власників (співвласників) такої будівлі. 

Який розмір тарифу на централізоване водопостачання з урахуванням витрат на встановлення вузлів комерційного обліку прогнозується на 2022 рік? 

Враховуючи проект змін до Порядку формування тарифів, КП «Облводоканал» ЗОР з 01.01.2022р. буде вимушений збільшити розмір тарифів на послугу з централізованого водопостачання орієнтовно щонайменше на 13 грн/м3 з ПДВ. Зазначені розміри враховують вартість встановлення вузлів комерційного обліку на 395 багатоквартирних будинків, розташованих у населених пунктах Запорізької області, де КП «Облводоканал» ЗОР є виконавцем послуг з водопостачання. 
На теперішний час регулятором (НКРЕКП) розглядається проєктний розмір тарифів на 2022 рік, який не включає витрати на встановлення вузлів комерційного обліку та складає 24,972 грн/м3 з ПДВ. Таким чином, після включення вищезазначених витрат тариф на водопостачання складе 37,972 грн/м3 з ПДВ.

Як буде застосовуватись тариф на водопостачання з урахуванням витрат на встановлення вузлів комерційного обліку? 

У 2022 року тариф, що включає витрати на встановлення вузлів комерційного обліку, буде застосовуватись до споживачів, які мешкають в багатоквартирних будинках, інженерні вводи яких на дату вступу у дію такого тарифу не обладнані вузлами комерційного обліку. 
У випадку облаштування інженерного вводу будинку вузлом комерційного обліку за рахунок КП «Облводоканал» ЗОР до споживачів конкретного багатоквартирного будинку тариф на централізоване водопостачання, що не враховує витрати на встановлення вузлів комерційного обліку, почне застосовуватися з моменту його прийняття на комерційний облік. 
У разі, якщо впродовж періоду застосування тарифу, який враховує витрати на встановлення вузлів комерційного обліку, власники (співвласники) багатоквартирного будинку приймають рішення та встановлюють вузол комерційного обліку самостійно за власний рахунок або за рахунок коштів місцевого бюджету, КП «Облводоканал» ЗОР виконає перерахунок вартості послуг з централізованого водопостачання споживачам такого будинку за тарифом, що не враховує витрати на встановлення вузлів комерційного обліку з початку застосування тарифу з включеними витратами на встановлення вузлів комерційного обліку. 

Як уникнути застосування тарифу на водопостачання з урахуванням витрат на встановлення вузлів комерційного обліку? 

Власники (співвласники) будинку мають право прийняти рішення про самостійне встановлення вузлів комерційного обліку за власний кошт або звернутися до органів місцевого самоврядування за допомогою у встановленні вузлів комерційного обліку за рахунок фінансування з бюджетів територіальних громад (це можливо при наявності програм, затверджених відповідно до законодавства органами місцевого самоврядування).
Вартість встановлення вузлу комерційного обліку залежить від діаметру вводу та особливостей місця встановлення, розраховується окремо для кожного будинку. 

Дії власника (співвласників) у випадку прийняття рішення про встановлення вузлу комерційного обліку власними силами.

КП «Облводоканал» ЗОР, керуючись п.4. Порядку інформування оператором зовнішніх інженерних мереж власників (співвласників) будинку про намір встановлення вузлу комерційного обліку, затвердженому Постановою КМУ від 06.06.2018р. №444, повідомляє про намір встановлення вузлу комерційного обліку в кожному населеному пункті, де є виконавцем послуги з централізованого водопостачання. Повідомлення доводиться до відома власників (співвласників) будівлі шляхом розміщення на офіційному веб–сайті підприємства та у загальнодоступному місці: на інформаційних стендах у під’їздах будівлі.
Власники (співвласники) протягом двох місяців з дня отримання (дата розміщення) повідомлення мають право повідомити КП «Облводоканал» ЗОР про згоду на встановлення вузла комерційного обліку оператором зовнішніх інженерних мереж або намір самостійно обладнати будівлю вузлом комерційного обліку.
Звертаємо увагу!
Відповідь власників (співвласників) має бути оформлено у відповідності з вимогами ЗУ «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», а саме: протоколом про рішенням зборів співвласників встановленого зразка. 
Згідно п.12 «Порядку оснащення будівель вузлами комерційного обліку та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку» КП «Облводоканал» ЗОР за зверненням власника (співвласників) безкоштовно надає таку інформацію: тиск в мережі водопостачання, місце розташування та діаметр вводу мережі, місце розташування вузлу комерційного обліку.

Обслуговування та заміна вузлів комерційного обліку, за рахунок чого?

Витрати КП «Облводоканал» ЗОР на обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку, а також на їх періодичну повірку відшкодовуються споживачами шляхом сплати за абонентське обслуговування – за умовою укладення індивідуальних договорів.
Власники (співвласники) мають право приймати рішення про порядок обслуговування та заміну вузлу комерційного обліку за власний рахунок.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора