A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

ДИСКРИМІНАЦІЯ ЗА ОЗНАКОЮ СТАТІ. КУДИ ЗВЕРТАТИСЬ?

Дата: 14.09.2021 11:13
Кількість переглядів: 233

 

Фото без опису

 

 

Ґендерна проблема є дуже актуальною проблемою сьогодення. Світове співтовариство піднялось на такий рівень самоусвідомлення і розвитку, коли історично вже склалися передумови для рівного і рівноправного ствердження жінки поряд і нарівні з чоловіком в усіх сферах соціального життя.

Чи часто жінки та чоловіки зустрічаються з дискримінацією? Чи багато з нас взагалі можуть ідентифікувати цю проблему в побуті? Щоб вирішувати проблему, потрібно її бачити, знати нормативну базу та інструменти захисту своїх прав.

Рівні права: декларація та реальність

Сучасна державна політика щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків спрямована на недопущення дискримінації. Для цього було прийнято ряд законів. Тож нормативно-правова база складається з Конституції України, Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» тощо.

Дискримінація за ознакою статі – це ситуація, за якої особа та/або група осіб за ознаками статі, які були, є та можуть бути дійсними або припущеними, зазнає обмеження у визнанні, реалізації або користуванні правами і свободами або привілеями в будь-якій формі, встановленій Законом України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», крім випадків, коли такі обмеження або привілеї мають правомірну об’єктивно обґрунтовану мету, способи досягнення якої є належними та необхідними.

Простими словами – людину не можуть обмежувати в якомусь праві тільки через те, що вона має певну стать. Таке можливо лише за наявності обґрунтованої мети і у належний спосіб. Тож варто розібратись, чи завжди мета, з якою обмежують права жінок або чоловіків, обґрунтована.

Куди звертатись у випадку дискримінації за ознакою статі?

1. У залежності від ситуації, яка склалась ситуація внаслідок дискримінації за ознакою статі, особа має право звернутись за захистом порушених прав до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (далі – Уповноважений). Звернення подаються Уповноваженому в письмовій формі протягом року після виявлення порушення прав і свобод людини і громадянина. За наявності виняткових обставин цей строк може бути подовжений Уповноваженим, але не більше ніж до двох років.

Письмові звернення до Уповноваженого можна надсилати за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008; на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua. Та має бути оформлено з врахуванням вимог статті 5 Закону України «Про звернення громадян».

У зверненні має бути зазначено: прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, суть порушеного питання: викладення інформації щодо порушеного права заявника; зазначення найменування органу державної влади, місцевого самоврядування чи посадової особи, які порушили права; чи зверталась особа за захистом порушених прав до суду; в разі наявних відповідей, які стосуються порушення прав, додати до заяви копії документів; суть прохання чи вимоги; підпис заявника із зазначенням дати.

В електронному зверненні має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про засоби зв’язку з ним. Застосування кваліфікованого електронного підпису під час надсилання електронного звернення не вимагається.

У разі виникнення додаткових питань є можливість звернення за телефоном «гарячої лінії» 0800-50-17-20 (безкоштовно).

2. В Україні також діє Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації громадської організації «Ла Страда» – 0 800 500 335 або короткий номер з мобільного 116 123, а також Урядова гаряча лінія з питань допомоги постраждалим від насильства 1547.

3. Якщо під час вчинення дискримінації за ознакою статі наявний склад адміністративного або кримінального правопорушення, тоді за захистом порушеного права потрібно звернутись до органів поліції за місцем свого проживання або викликати працівників поліції за телефоном «102». Також працює безкоштовна телефонна «гаряча лінія» Національної поліції України 0-800-50-0202 (щоденно, з 08:00 до 20:00). Офіційний сайт Національної поліції: https://www.npu.gov.ua/konataktu.html

4. Суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії насильству за ознакою статі є органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, до яких особа, стосовно якої застосовано дискримінацію за ознакою статі, може також звернутись - Відділ соціального захисту населення Великобілозерської сільської ради – тел.:(06156) 20151.

5. Потерпілий від дискримінації за ознакою статі має право звернутись за захистом свого порушеного права до суду. Для отримання правової допомоги потерпілі від дискримінації за ознакою статі мають право звернутись до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. «Гаряча лінія» безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

 

Люди з’являються на світ, щоб бути щасливими. Тому бережіть себе і своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора