A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

З ДНЕМ НЕЗАЛЕЖНОСТІ, УКРАЇНО!

Дата: 24.08.2021 09:27
Кількість переглядів: 108

Фото без опису

 

Шановні друзі!

Сьогодні ми святкуємо 30-ту річницю здобуття незалежності Украі?ною. Її проголошення 24 серпня 1991 року стало логічним завершенням тисячолітньої боротьби украі?нців за свободу – одну з основоположних цінностеи? нашого народу. Прийнятий Верховною Радою Акт проголошення незалежності України  став символом прагнення українців  мати власну суверенну державу і самостійно визначати свою долю. Водночас, ми ж потрошку дорослішаємо, пам’ятаємо, що  незалежність нам,  у принципі, впала у руки. Ті покоління українців, які боролися, які віддавали свої життя, на жаль, не змогли здобути та утримувати її тривалий час. Нам поталанило. Точніше, вдалося скористатися здобутками попередніх поколінь у боротьбі за незалежність. 

З чим ми підійшли до цього свята? 

Чи є нам чим пишатися та так голосно заявляти на увесь світ, що Україна – найкраща держава? Я гадаю, відповідь – безсумнівно  «так». Це наша країна, це наша держава. З одного боку, наша дитина, а з іншого – наша матір. І вона є такою, якою зробили її ми.  Кожен з нас. 

Для України це були роки розбудови держави, її владних і громадських інституцій, відродження культури та становлення стабільної економіки. Була прийнята Конституція, з’явилися три гілки влади, власна валюта, кордони, армія. 

Усі ці роки наша країна наполегливо вчилася на власних помилках, як мирно долати економічні кризи, соціальну напругу, політичні протистояння. Нам вдалося побудувати толерантне суспільство, в якому знаходять спільну мову та взаємну повагу різні етнічні, релігійні, соціальні групи.

Ми вчились гуртуватися не лише перед лицем внутрішніх негараздів, але й перед лицем зовнішнього ворога. І сьогодні ми дякуємо кожному, хто береже кордони та незалежність і територіальну цілісність нашої держави. Усім тим, хто під синьо-жовтим прапором відстоює мирне небо. В останній рік до цих викликів додалась пандемія COVID-19, яка випробовує нашу здатність мобілізувати всі наявні у держави і суспільства сили та резерви, яка демонструє, наскільки ми поважаємо себе і наскільки ми поважаємо один одного. 

Шлях незалежності був непростим. Але він навчив нас головному – ми сильні, коли ми згуртовані. 

Переконаний, що набутий за три десятки років безцінний досвід зробив нас сильнішими та спроможнішими і дає нам можливість з оптимізмом дивитись у майбутнє. Адже в беззупинній праці ми довели своє право жити у вільній самостійній державі, обирати для неї оптимальний шлях розвитку.  

Для Запорізької області ці роки відзначились не лише складнощами, але й здобутками. Нині ми маємо позитивні тенденції у всіх сферах життя. Сьогодні ми спостерігаємо зростання економіки, позапланово наповнюється бюджет. І впевнений, що у новостворених громадах є все щоб успішно використовувати нові можливості розвитку, що надала реформа децентралізації.

Давайте згадаємо 90-ті роки. У галузі енергетики визначною подією для області та країни стало введення в експлуатацію у 1995 році енергоблоку № 6 Запорізької АЕС. Це був перший промисловий об’єкт, прийнятий в експлуатацію в незалежній Україні. З цього моменту ЗАЕС стала найбільшою атомною станцією в Європі. 

Область стала піонером у вітровій енергетиці. Починаючи з нульових років, було збудовано три ВЕС уздовж берегової лінії Азовського моря загальною потужністю 500 МВт.

Серед останніх об’єктів запорізької громади хотів би навести приклад відкриття у 2020 році блоку дистанційної променевої терапії Запорізького обласного протипухлинного центру. За підтримки  Європейського інвестиційного банку зведено сучасний центр, а у поточному році введене в експлуатацію унікальне обладнання міжнародного класу, яке дасть можливість щороку надавати безкоштовні послуги з радіотерапії близько 600 пацієнтам. Це дуже гарний приклад для громад, коли об’єдналися всі. І швидко, менше ніж за 2 роки збудували сучасний центр, який розпочав надавати допомогу. 

У країні йде «Велике будівництво». Запоріжжя має будівельний об’єкт №1. Я ще раз неустанно буду повторювати: я вдячний долі, що нашим партнером у цій справі став президент України Володимир Зеленський. Коли я спілкуюся з Президентом, то постійно отримую від нього настанову про те, що мости повинні бути збудовані. Він завжди пропонує допомогу у цьому питанні. І це надає мені впевненості, що мости ми збудуємо. Сьогоднішні темпи будівництва засвідчують, що коли є політична воля, держава стає спроможною.

Так само в межах проєкту «Велике будівництво» ми ставимо перед собою амбіційні плани. Зрозуміло, що вся інфраструктура потребує суттєвого оновлення. У кожній громаді є стратегічні плани розвитку, і разом з обласною владою, крок за кроком ми закриваємо якісь найбільш нагальні питання розвитку громад.  

Останній рік був присвячений медичній галузі. Зусилля всіх  рівнів влади були спрямовані на покращення медичного обслуговування, умов праці лікарів. У нас вже створено і буде в подальшому розвиватися перший в Україні медичний хаб на базі обласної клінічної лікарні. Відремонтовані та модернізовані майже всі приймальні відділення у лікарнях області. На наступний рік наше завдання - оновити обласну дитячу лікарню та обласну інфекційну лікарню.  

Принциповою відмінністю сьогоднішньої ситуації у розбудові інфраструктури є можливість держави надати реальне фінансування проєктам від громад. Питання лише за спроможністю громад підготувати необхідну документацію. 

Крок за кроком ми повинні оновити нашу країну! Ми маємо працювати на молодих людей.  Щоб вони не шукали кращої долі за кордоном. 

Що дали ці 30 років нам з вами, громадянам України? Найголовніше – це колосальний досвід державотворення. Насправді ми були провінцією з усіма наслідками, які з цього витікають. Сьогодні ми можемо сказати, що Україна – це кожен з нас, що Україна – це, передусім, люди. І коли ми єдині, ми досягаємо перемоги. 

Реформа децентралізації, яка продовжує реалізуватись в нашій державі, робить акцент на окремій людині. На наближеності послуг до людей, врахуванні інтересів кожного жителя навіть найменшого села, максимальній реалізації конституційних прав громадян. Минулого року в області було утворено 67 громад. Впевнений, що в кожній громаді ми отримаємо відповідальних громадян, де не буде чужої вулиці, чужого двору. Коли кожен громадянин нестиме  частину відповідальності за нашу спільну долю. 

Кожен з нас має бачити себе у справі розбудови незалежної, суверенної держави. І тоді ця велика спільна робота, заснована на вірі у майбутнє і співпраці поколінь, принесе відчутний результат.

І тоді, коли прийде час відмічати 40-річчя чи 50-річчя Незалежності, наші нащадки запросять нас на таку ж зустріч та скажуть: «Ми примножили те, що розпочали ви». Дякую кожному за внесок у розвиток держави. Ще раз нагадаю, що держава – це вища форма людського співіснування. Це цінність, яку треба плекати, розвивати і берегти. А Незалежність треба підтверджувати кожного дня.

 

Спасибі кожному з вас! Слава Україні!

 

Голова обласної державної адміністрації   Олександр Старух


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора