A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

РЕФОРМА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ НАЙУСПІШНІША В УКРАЇНІ

Дата: 30.07.2021 14:44
Кількість переглядів: 115

Фото без опису

 

Про це повідомив сьогодні під час Форуму “Україна 30. Децентралізація” Президент України Володимир Зеленський. 

На початку заходу Глава держави особисто привітав присутніх з Днем Хрещення Київської Русі – України та зазначив, що для діалогу про децентралізацію не існує більш змістовного, глибокого і символічного контексту, ніж цей важливий для держави й історії України день.

  • Здавалося б, який зв'язок може мати місцеве самоврядування в Україні та вибір релігії Князем Володимиром Великим. По-перше, ним було обрано вектор розвитку цивілізації, і завдяки цьому сучасна Україна демократична, прогресивна європейська держава, яка розуміє, чому місцеве самоврядування - це важливо. По-друге, цей вибір сприяв піднесенню освіти, науки, ментального розвитку, і саме після прийняття християнства в історії нашої держави відбулася перша реформа децентралізації. Вже тисячу років тому Ярослав Мудрий розумів, що концентрація влади в руках однієї людини шкодить державі та її народові, – розповів Глава держави.

Володимир Зеленський нагадав також, що серед найвідоміших правових систем місцевого самоврядування у Європі – Магдебурзьке право. Київ отримав його понад 500 років тому, а загалом Магдебурзьке право мали сотні українських міст, що стало ознакою приналежності до історичної Європи.

  • Всі ці речі дуже важливі для сучасної реформи децентралізації в Україні. Здійснюючи її сьогодні, не можна не враховувати і не опиратися на багатовікову історію і традиції місцевого самоврядування в Україні. І дійсно, реформа місцевого самоврядування сьогодні одна із найуспішніших реформ, яка продовжує реалізовуватися в Україні. Водночас вона і одна з найтриваліших і найскладніших, – прокоментував Президент України. 

Володимир Зеленський прокоментував, що Європейську Хартію місцевого самоврядування Україна підписала ще у 1996 році  і ратифікувала у 1997 році. Тоді ж було прийнято базовий закон про місцеве самоврядування. Але тривалий період країна не могла просуватися в питаннях місцевого самоврядування через політичні обставини.

  • Не було політичної волі, бажання відповідного ділитися повноваженнями, ділитися бюджетами з нашими громадами. Лише у 2014 році Уряд прийняв основний концептуальний документ – Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Згодом були прийняті закони про внесення змін до Бюджетного і Податкового кодексів України, – додав він.

Коментуючи успіхи реформи децентралізації, Глава держави зазначив, що територіальні громади отримали не тільки повноваження, а й фінансову базу для реалізації цих повноважень. Сьогодні вже майже завершився процес передачі землі і комунальної власності до  громад – мільйони гектарів і десятки тисяч об’єктів.

  • У червні 2020 року Уряд затвердив новий адміністративно-територіальний устрій базового рівня. Сформовано майже півтори тисячі територіальних громад, які покривають всю територію нашої незалежної України.

Разом зі створенням нових громад відбулася реорганізація районів – сформовано 136 районів замість 490.

  • Ці факти наочно демонструють, що реформа місцевого самоврядування просувається в країні набагато швидше, ніж всі роки до цього.  Ми задекларували готовність поглиблювати процеси децентралізації і передати громадам ще більше повноважень – зауважив Володимир Зеленський. 

Він також окремо наголосив, що разом з повноваженнями і фінансовими можливостями має бути і відповідальність.

  • Обраним керівникам територіальних громад і виконкомам потрібно навчитися мислити масштабно. Усвідомлювати, що кожна громада не окрема, а частинка України, яка працює для України і в ім’я України. Не для задоволення власного его чи своїх приватних, електоральних  і будь-яких амбіцій, – додав Президент на завершення.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора