Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

В ОБЛАСТІ АКТИВІЗУЄТЬСЯ ПРОВЕДЕННЯ НОРМАТИВНОЇ ГРОШОВОЇ ОЦІНКИ ЗЕМЕЛЬ

Дата: 03.06.2021 16:48
Кількість переглядів: 216

Фото без опису

 

Сьогодні на Дні громад, що пройшов в облдержадміністрації під головуванням Олександра Старуха, керівникам територій нагадали про необхідність своєчасної оцінки земель. Процес їх інвентаризації в громадах уже розпочався, але темпи доволі низькі.

На початку обговорення голова облдержадміністрації нагадав, що актуальність питання проведення нормативної грошової оцінки земель значно зросла після підписання Президентом закону про передачу громадам земель поза межами населених пунктів. Адже в нових умовах земельний податок та орендна плата за земельні ділянки можуть стати одним з основних наповнювачів місцевих бюджетів, а отже важливо вчасно і правильно провести процедуру нормативного оцінювання. Згідно законодавства, вона повинна здійснюватися щонайменше один раз на 5-7 років.

  • Згідно проведеного нами аналізу, в розрізі окремих громад грошова оцінка землі може відрізнятися у 40 разів. І що цікаво: ті громади, у яких показники нормативного оцінювання найнижчі, періодично звертаються до держави і обласного бюджету по субвенції. З боку це виглядає як паразитування: самі себе обкладають за найнижчими ставками, а живуть за рахунок держави та інших громад. Таку практику ми будемо викорінювати, - зазначив Олександр Старух.

Як повідомила учасникам Дня громад перша заступниця начальника Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області Яна Дикобаєва, нормативна грошова оцінка земель майже всіх громад області оновлювалась більш ніж 7 років тому. Зараз потрібно оновити дані  у 943 населених пунктах із 950. На сьогодні нормативну грошову оцінку земель вже проведено та затверджено лише у 4 населених пунктах, на експертизі та на затвердженні місцевих рад оцінка 2 населених пунктів, у 14 оцінювання земель ще триває. 

Посадовці акцентували головам громад, що своєчасна оцінка земель забезпечить зростання надходжень від плати за землю, а  органи місцевого самоврядування отримують додаткову можливість підвищувати соціально-економічні стандарти, сприяти виконанню регіональних програм розвитку, розробити механізми економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель.


 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора