A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

РОЗВИТОК МЕДИЦИНИ МАЄ БУТИ ПРІОРИТЕТОМ ДЛЯ ТЕРИТОРІЙ

Дата: 24.05.2021 09:39
Кількість переглядів: 230

Фото без опису

 

На цьому наголосили представники Національної служби здоров'я України під час спілкування з керівництвом області та директорами медзакладів регіону. До онлайн - наради приєдналися голова Запорізької ОДА Олександр Старух та його заступниця Злата Некрасова, керівництво обласної ради та представники закладів охорони здоров'я.

На сьогодні в області у рамках реформування системи надання медичної допомоги населенню відбулася реорганізація закладів охорони здоров’я в комунальні некомерційні підприємства та об’єднання певної частини установ.

Голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух зазначив, що  у ході децентралізації в області налагодилась тісна співпраця між НСЗУ, облдержадміністрацією та директорами медзакладів. Це підтверджується багатьма фактами. Однак, як зазначив очільник області, є і деякі проблеми, що потребують додаткового опрацювання.

Керівник облдержадміністрації також наголосив, що майже всі медзаклади в області є комунальними, а тому питання їх функціонування покладається на плечі обласної або місцевих рад. Саме власник закладу повинен, в першу чергу, розумітися на питаннях забезпечення його роботи та вживати заходів з розвитку, а значить до співпраці та діалогу варто залучити і представників органів місцевого самоврядування.

  • Це сприятиме підвищенню поінформованості керівників громад та якості прийняття управлінських рішень. В майбутньому це також дозволить більш кваліфіковано призначати керівників медзакладів, передбачати вимоги в їх контрактах, - прокоментував свої пропозиції Олександр Старух.

Під час наради сторони обговорили основні минулорічні здобутки Програми медичних гарантій та вимоги до контактування у 2021 році. Зокрема, керівництво Національної служби здоров'я України повідомило, що у зв'язку з проведенням децентралізації в Україні змінюється і характер договірних відносин. Так, разом з повноваженнями у медичній сфері від районів до громад передається майно закладів охорони здоров'я. Також змінюється принцип фінансування медзакладів. За новими правилами кошти лікарня отримуватиме не з державної медичної субвенції, а з прямих договорів з НСЗУ за визначені медичні послуги в рамках затвердженої програми медичних гарантій. Також Національна служба здоров'я України укладатиме угоди лише з тими лікувальними закладами, які мають достатньо медичного обладнання та забезпечені персоналом в необхідній кількості. Для цього власники медзакладів – органи місцевого самоврядування – мають розумітися на тому, скільки і яких медичних послуг потребує населення на їх території, які ресурси вже є у лікарні та яким буде план розвитку закладу.

  • Добре, що ми зустрічаємося для обговорення такої важливої теми як робота медичної системи в ході децентралізації. Однак наші медзаклади вже сьогодні стикнулися з жорсткими та надвисокими вимогами контактування до надавачів послуг з медичного обслуговування населення. Іншою проблемою є низькі тарифи за медпослуги, які затвердженні Програмою медичних гарантій, що часто не відповідають фактичним витратам лікарень, - наголосив Олександр Старух. . 

Підбиваючи підсумки обговорення, голова облдержадміністрації підкреслив важливість подальшого спільного опрацювання можливих змін до Програми, щоб лікарні отримували стале фінансування та могли надавати своєчасні, якісні медичні послуги населенню Запорізької області.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора