A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

Не паліть суху траву!

Дата: 07.04.2021 09:32
Кількість переглядів: 281

 

 

У весняно-осінній  період в усіх районах Запорізької області здійснюються самовільні підпали сухої природної рослинності,  сухого листя, стерні,соломи, післязбиральних залишків та сміття, що призводить до знищення біорізноманіття, молодих особин тваринного світу,  виникнення пожеж в полезахисних лісових смугах та лісах, навіть до  загибелі людей. Самовільне спалювання листя та сухої трави становить загрозу для людського здоров’я, адже листя, що тліє без доступу кисню, виділяє хімічні сполуки, здатні викликати у людини різні захворювання, зокрема рак.

Випалювання рослинності також призводить до руйнації ґрунтового покриву та його збідніння. Вогонь знищує насіння й коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів. При стихійному спалюванні трави вогонь може охопити великі території та спричинити знищення диких рослин і тварин. Крім того, існує загроза лісових пожеж і займання житлових будинків, а також короткого замикання, якщо поблизу проходять високовольтні лінії електропередачі.

У зв'язку з цим, відділ земельних відносин, агропромислового розвитку, екології та житлово-комунального господарства інформує жителів Великобілозерської сільської територіальної громади, що 17.06.2021 відбудеться введення в дію Закону України від 19.02.2021 № 1259 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, на торфовищах та землях інших категорій». Згідно з документом посилюється покарання за знищення або пошкодження рослинності та випалювання сухої рослинності та торфовищ. Штраф за подібні діяння становитиме: для цивільних осіб від 3 060 до 6 120 грн, для посадових осіб- від 15 300 до 21 420 грн, кримінальна відповідальність - до п’яти років позбавлення волі.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора