A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

Великобілозерська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів № 4 інформує про Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Дата: 19.03.2021 13:40
Кількість переглядів: 319

Фото без опису

Всесвітній день боротьби з туберкульозом відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я в день, коли німецький мікробіолог Роберт Кох заявив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу.

Біля однієї третини населення світу інфіковано бактерією туберкульозу (ТБ). Хвороба розвивається лише у невеликої частки інфікованих людей. Підвищеного ризику розвитку туберкульозу піддаються люди з ослабленою імунною системою. 

У 1993 році ВООЗ об’явила туберкульоз національним лихом, а день 24 березня Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом і офіційно рекомендувала стратегію DOTS як нову стратегію боротьби з хворобою.

Основними принципами DOTS є:

  • Політична підтримка;
  • Діагностика методом мікроскопії;
  • Надійна поставка ліків;
  • Контроль за лікуванням;
  • Регулярна оцінка результатів.

DOTS – це стратегія проти епідемії туберкульозу, вона дозволяє виявляти і лікувати хворих, небезпечних для оточуючих.

Можна вилікувати 92-95% хворих туберкульозом.

Впровадження DOTS – це спасіння багатьох людей від смерті, хвороби і страждання, зумовленого ТБ. Принципі стратегії DOTS універсальні для всіх країн. Зараз вона успішно запроваджується у більш ніж 180 країнах світу.

В Україні, згідно з Указом Президента України № 290 від 22 березня 2002 року, також встановлений Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз, який відзначається щорічно теж у 24 березня.

Протягом цілого дня в школі yчням та працівникам школи медичною сестрою Нікалаєнко Л. П.  бyло проведено саносвітню роботy на темy: «Тyберкyльоз  - це епідемія!!!». Після проведення роз’яснювальної роботи на дану темy медсестра  запитyвала в бажаючих: «Що таке туберкульоз?», «Які симптоми туберкульозy?», «Як вберегтися від туберкульозy?» і т.д. За правильні відповіді: кожномy yчасникy було вручено білу ромашку – символ чистих легенів та боротьби з туберкульозом.

Особливо слід відзначити учнів 8  класу (класний керівник  Гаркавенко І. А.) які підготyвали своїми рyками білу ромашку – символ чистих легенів та боротьби із туберкульозом. А також особлива подяка yчениці 9 класу Кулагіній Анастасії, котра підготyвала кросворд на темy: «Тyберкyльоз – інфекційне захворювання».

 

Педагог-організатор                                                                                   Валентина  ДЕЦЮРА

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора