A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

ДІЯТИ заради дітей: підтримка розвитку послуг в громаді

Дата: 02.03.2021 09:21
Кількість переглядів: 805

Фото без опису

Продовжуємо інформувати, що таке послуга патронату над дитиною та які переваги її запровадження у громаді.

Чужих дітей не буває! Згідно ст. 252 Сімейного кодексу України, патронат над дитиною - це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

До цього часу в критичних ситуацій держава відправляла дитину в інтернат. Для домашньої дитини – це шок і травма на все життя. Патронат – соціальна послуга, яка вирізняється тим, що дитина цілодобово, впродовж трьох-шістьох місяців, перебуває під опікою вихователя. Тобто, поки біологічна родина не може турбуватися за свою дитину, нею опікується вихователь.

Патронатними вихователями можуть бути громадяни України з позитивним досвідом виховання дітей  та станом здоров’я, що дозволяє дбати про тимчасово влаштованих вихованців; які не були засудженими; мають готовність із добровільним помічником пройти спеціальну тренінгову програму, щоб якісно надавати послуги з патронату над дитиною за місцем фактичного проживання своєї сім’ї. Вони отримуватимуть щомісячну соціальну виплату, в розмірі п'яти прожиткових мінімумів (станом на 2021 року це понад 11 350 грн.) та по два с половиною прожиткових мінімуму на кожну влаштовану дитину (понад 4 802 грн. на кожну дитину до 6 років, від 6 до 18 років – 5 987 грн.). Послуга патронату фінансується з державного бюджету, призначення та виплата коштів здійснюється через управління соціального захисту населення.

Які ж переваги отримує дитина у громаді, що запроваджує патронат: насамперед те, що дитина залишається проживати у своїй громаді й є максимально наближеною до родини, школи, садочка, друзів та спеціалістів, які надають підтримку її батькам;  на  період вирішення проблем сім’ї дитина тимчасово перебуває (ніби в гостях) у професійній патронатній сім’ї. Можливість раннього виявлення складних життєвих обставин, в яких опинилася сім’я, запобігання недбалому або жорсткому ставленню до дитини; громада сама визначає потребу у розвитку послуг патронату, організовує пошук та якісний відбір кандидатів і не витрачає коштів на фінансування цих послуг.

Якщо у вас є бажання стати патронатними вихователями, є прагнення прийти на допомогу дітям та підтримати їхні сім’ї, звертайтеся до Центру соціальних послуг Великобілозерської сільської ради за адресою: вул.  Центральна, буд. 132, с. Велика Білозерка, тел. (06156) 2-01-31.

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора