A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

Великобілозерське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області повідомляє

Дата: 08.02.2021 15:45
Кількість переглядів: 218

       

       

Останнім часом в Україні епізоотична ситуація щодо захворювання на високопатогенний грип птиці суттєво погіршилася, про що свідчать зареєстровані випадки захворювання за період з грудня 2020 року по січень 2021 року в Київській (3), Херсонській (1), Миколаївській (6) областях. Останній випадок був зареєстрований в Миколаївській області (смт.Доманівка). 

З метою недопущення поширення захворювання суб’єктам господарювання, діяльність яких пов’язана з вирощуванням, утриманням та реалізацією живої птиці, рекомендується посилити дотримання заходів безпеки.

Грип птиці, як у великих так і в особистих господарствах, може стати серйозним ударом по епізоотичній та епідеміологічній стабільності регіону та завдати серйозних економічних збитків.

Грип птиці (класична чума птиці, європейська чума птиці) — це інфекційна, висококонтагіозна хвороба птахів, що викликається одним з штамів вірусу грипу типу А та характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення. Вважається, що усі птахи сприйнятливі до даної інфекції, але деякі види менше, ніж інші. Мігруючі водоплавні птахи - частіше дикі качки - є природним резервуаром вірусу пташиного грипу. Вони найменш сприйнятливі до інфекції. А ось домашні птахи, включаючи курей, гусей та індиків, дуже сприйнятливі до її збудника, тому епізоотії смертельного грипу швидко поширюються серед них. Вірус пташиного грипу, як правило, не вражає інші види тварин, окрім птахів і свиней. Хвороба призводить до високих економічних збитків пов'язаних зі знищенням хворих птахів, ліквідацією осередків захворювання, економічними обмеженнями. При широкому поширенні збудника інфекції серед птахів збільшується можливість захворювання людей внаслідок передачі вірусу.

Вогнище  інфекції – це  хвора або інфікована птиця. Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом, через інфікований корм, воду.  Особливо небезпечною є синатропна птиця – дика птиця, територія проживання та харчування якої тією чи іншою мірою пов’язані з людиною (ворони, голуби, синиці, сойки, галки та інші). Лікування високопатогенного грипу птиці немає. Інфікуватися вірусом пташиного грипу можна при догляді за хворою або контакті з мертвою птицею. Інфекція серед свійської птиці може бути неочевидною (безсимптомною) або викликати зменшення яйценесення та захворювання системи дихання, а також протікати у миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці від системного ураження без будь-яких завчасних симптомів (високопатогенний пташиний грип).

Передача вірусу пташиного грипу до людини, часто з летальними наслідками, викликає загальне занепокоєння. Перший підтверджений випадок зараження людей «пташиним грипом» відбувся в Гонконгу в 1997 році, коли штам H5N1 викликав важке респіраторне захворювання у 18 осіб, з яких 6 померло. Небезпечний сценарій пташиного грипу обумовлений масштабною циркуляцією H5N1. Внаслідок генетичної рекомбінації в організмі людини чи свині може зявитися новий гібридний вірус із вмістом пташиного геному та геному ссавців.  Якщо у такому генетично мутованому вірусі буде міститися пташиний геном, який відповідатиме за летальність, та геном людини, який відповідатиме за поширення, – це може призвести до катастрофічних наслідків. Через це утримання в одному приміщенні птиці та свиней не дозволяється.  

Епізоотична ситуація щодо високопатогенного грипу птиці у світі та на кордонах України за останні роки різко погіршилася. Згідно з інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ) за останні роки грип птиці реєструвався в 12 країнах ЄС (128 спалахів), зокрема, в республіці Польща, Болгарії, Англії, Філіппінах в РФ(84 спалахи).

З початку 2020 року та по січень 2021 року спалахи захворювання зареєстровані у Польщі (10), Словаччині та Угорщини, Румунії, Чехія, причому у Польщі знищено біля 100 тисяч голів птиці. Усі країни мають спільні кордони і тісні торгівельні та туристичні зв’язки з Україною. 

Так як ця хвороба стосується і людей, тому просимо надавати інформацію щодо загибелі птиці, як домашньої так і синантропної, до Великобілозерської районної Державної лікарні ветмедицини. Контактний телефон - 20783.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора