A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

Що робити, якщо з’явились симптоми COVID-19 і чого робити не варто

Дата: 04.01.2021 16:35
Кількість переглядів: 157

Що робити, якщо з’явились симптоми COVID-19 і чого робити не варто? Чи можливо підготуватись до ймовірної хвороби і яким чином? Такі питання ставлять найчастіше. Пропонуємо наступний алгоритм дій для пацієнта.

 

Що робити, якщо з’явились симптоми COVID-19 ?

1.Залишайтесь вдома на самоізоляції.

2.Подзвоніть своєму лікареві та опишіть симптоми. Окремо потрібно розповісти, чи були ви в контакті з людьми, які мають підтверджений COVID-19.

3.Запам’ятайте перший день появи симптомів захворювання.

Бажано вести на звичайному аркуші чи в смартфоні умовний щоденник, куди будете записувати ваші симптоми та зміни у стані кожного дня. Наприклад:

- виміряли температуру - запишіть результат;

- з’явився біль у горлі, кашель чи утруднене дихання - позначте, коли саме;

- втратили відчуття запахів та смаку - запишіть, в який день це відбулось;

- виміряли сатурацію - також запишіть показники;

- додались інші прояви, по типу тошноти, кишкових розладів тощо - запишіть.

Це потрібно для того, щоб контролювати захворювання у динаміці. Також лікар зможе оперативно призначити потрібний аналіз чи обстеження, зважаючи на зміни в самопочутті та тривалість захворювання.

4.Контролюйте температуру.

Збивати температуру потрібно, якщо вона досягла 38.5 одним із жарознижуючих засобів (парацетамол, ібупрофен тощо). Якщо температура не падає після прийому жарознижуючих засобів, потрібно повідомити про це свого лікаря. У разі різкого погіршення стану, вночі та у вихідні - телефонуйте 103

5.Якщо маєте пульсоксиметр, міряйте сатурацію один раз на день. У разі погіршення стану - зранку та ввечері. Показники між 95-100% означають нормальний рівень кисню в крові. Якщо сатурація нижче 94%, краще повідомити про це свого лікаря.Виконуйте призначення вашого лікаря.

Лікування - і ліки, і аналізи, і рентген - призначає ваш лікар. Пацієнт має виконувати його призначення. Навіть, якщо є нестримне бажання зробити певні обстеження самостійно чи купити антибіотики за порадою з інтернету.

Чого не можна робити, якщо з’явились симптоми COVID-19 ?

1.Робити КТ чи рентген відразу з появою перших симптомів.

-Результати такого дослідження жодним чином не вплинуть на призначення лікаря і не зможуть пришвидшити одужання.

-Робити КТ чи рентген рекомендовано пацієнтам із важким перебігом хвороби, які мають конкретні клінічні показання до цього.

-У жодній країні у протоколах лікування COVID-19 у разі легкого перебігу хвороби немає рекомендації робити КТ, аби подивитися на стан легень.

2.Приймати антибіотики, антикоагулянти, кортикостероїди, імуномодулятори за власним бажанням або для профілактики.

-Антибіотики не діють на віруси. Їх призначає лікар, якщо бачить ознаки бактеріального ускладнення. Чому не можна самостійно призначати собі антибіотики вже розповіли чимало лікарів.

-Антикоагулянти протидіють ризику виникнення тромбозу, але ці препарати призначає виключно лікар і лише, отримав результати аналізів (загальний аналіз крові, коагулограма та д-дімер або маркер тромбоутворення).

-Кортикостероїди не можна використовувати для лікування COVID-19 у пацієнтів, які не потребують кисневої підтримки.

-Наразі позитивний вплив імуномодуляторів на вірус COVID-19 є сумнівним.

-Кілька важливих організаційних порад.

-Згадайте, чи уклали ви та ваші рідні декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром. Знайдіть контакти амбулаторії чи центру надання первинної медичної допомоги, де працює ваш лікар. Подзвоніть туди, щоб уточнити графік прийому лікаря та контакти, за якими телефонувати у разі підозри на COVID-19.

-Якщо ваш лікар звільнився, необхідно обрати іншого лікаря, який, наприклад, працює в цьому закладі, або в будь-якому іншому.

Якщо ви взагалі ще не обрали лікаря, потрібно це зробити якнайшвидше

-В ідеалі ви маєте обрати такого лікаря ПМД, якому довіряєте. Або завчасно подбайте про те, щоб мати контакти такого лікаря, якому ви довірити власне лікування або лікування ваших рідних.

-Залиште під рукою усі корисні контакти: номер телефону сімейного лікаря, номери телефонів гарячої лінії у вашій області, номери найближчих аптек, сервісів доставки, номер сусідки, якщо мешкаєте самі.

 

 

4 158 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 4 січня 2021 року. Зокрема, захворіли 170 дітей та 163 медпрацівники.

Також за минулу добу.

-госпіталізовано – 1 526 осіб;

-летальних випадків – 73;

-одужало – 4 693 особи;

-здійснено тестувань за добу – 13 128 (зокрема методом ПЛР – 11 021, методом ІФА – 2 107).

За весь час пандемії в Україні.

-захворіло – 1 078 251 особа;

-одужало – 733 558 осіб;

-летальних випадків – 18 927;

-проведено ПЛР-тестувань – 5 621 024.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Запорізькій (528), м. Київ (504), Львівській (352), Миколаївській (314) та Київській (301) областях.

 

     На 04.01.2021р у Великобілозерському ЦПМСД зареєстровано 203 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, підтверджених методом ПЛР. Зокрема захворіло 6 дітей та 5 медичних працівників. 

    Госпіталізовано 24 хворих. Одужало-187 хворих. 1 мешканець громади помер у стаціонарі. Продовжують лікуватися 16 хворих, з них 4 в стаціонарах.

     Рекомендуємо всім дотримуватись всіх епідеміологічних вимог: соціальна дістанція, утримуватись місць скупчення людей, мити руки та обробляти дезінфікуючими засобами, носити правильно маски.

 

Бажаємо всім здоров'я.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора