A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

Дізнайтесь більше про сімейні форми виховання

Дата: 03.12.2020 13:18
Кількість переглядів: 209

 

 

 

Родина – це основа суспільства, і немає нічого найважливішого, ніж сімейний затишок. Тому наше основне завдання пам’ятати, що діти – майбутнє України.

Питання захисту прав дітей на сьогодні є одним із пріоритетних напрямків реалізації державної політики. Конвенцією ООН про права дитини визначено, що дитині для повного і гармонійного розвитку її особи необхідно зростати в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові та розуміння. Але, на жаль, є діти, які не можуть проживати з рідними батьками. В інституційних закладах виховується значна кількість дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Про те, що державні заклади – не найкраще місце для виховання дітей, говорять давно. Тому керівництвом держави визначено важливе завдання: забезпечити належні умови для виховання дітей, які опинилися без батьківської опіки, саме у сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові і розуміння.

Сьогодні, пріоритетний напрямок нашої держави - влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування до сімейних форм виховання. Такими формами є: усиновлення, опіка та піклування, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу.

Усиновлення – це прийняття дитини у сім’ю на правах рідної.  Тільки ця форма  влаштування з усіх існуючих має наслідком втрату дитиною статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Усиновлення  породжує між батьками (усиновителями) та дитиною взаємні права та обов’язки, які передбачені Сімейним кодексом України для батьків та їхніх біологічних дітей. Дитина може бути усиновлена з будь-якої форми влаштування,  якщо вона перебуває на обліку, як дитина, котра підлягає  усиновленню.

Опіка, піклування встановлюється для виховання дітей,  які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьків батьківських прав, при прийнятті рішення про відібрання в них дитини і передачу її під опіку,  хвороби  батьків чи інших причин залишилися без батьківського піклування, а також для захисту особистих і майнових прав та інтересів таких дітей.

Опіка  встановлюється над дітьми,  які не досягли 14-ти років і  залишилися без батьківського  піклування. Піклування – над неповнолітніми з 14 до 18 років.

Прийомна  сім’я – сім’я  або окрема особа,  яка не перебуває у шлюбі,  що добровільно за плату взяла на виховання та спільне  проживання  від одного до чотирьох  дітей-сиріт та дітей,  позбавлених  батьківського  піклування. За прийомними дітьми  зберігаються  пільги і державні гарантії, передбачені законодавством для дітей-сиріт і дітей,  позбавлених  батьківського піклування.

Дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) – окрема сім’я,  що створюється за бажанням  подружжя або  окремої особи,  яка не перебуває у шлюбі,  які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна  кількість  дітей у ДБСТ не повинна перевищувати 10 осіб,  враховуючи  рідних  дітей. За дітьми-вихованцями  зберігаються  пільги і державні гарантії,  передбачені законодавством для дітей-сиріт і дітей,  позбавлених батьківського  піклування.

На сьогоднішній день на території Великобілозерської сільської об’єднаної територіальної громади функціонує 1 дитячий будинок сімейного типу та 1 прийомна сім’я, в яких виховується 8 дітей, позбавлених батьківського піклування. Також створено 8 сімей опікунів, в яких виховуються 7 дітей-сиріт та 5 дітей, позбавлених батьківського піклування.

Якщо Ви бажаєте прийняти на виховання дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування, підтримати її, надати сімейне тепло, любов, затишок, підготувати до самостійного життя, Ви можете звернутися за детальнішою інформацією:

  • (06156) 20151 – Відділ соціального захисту населення Великобілозерської сільської ради;
  • (06156) 2-01-31 - Центр соціальних послуг Великобілозерської  сільської ради.

 

 

Наталія НЄЧАЄВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора