A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

«Дітям – родина, патронатним вихователям – стаж та заробітна плата»

Дата: 17.11.2020 10:57
Кількість переглядів: 1090

Фото без опису

Право дитини жити та виховуватись у сім’ї – одне з найважливіших її прав. Сімейне виховання дає можливість забезпечити її нормальний фізичний, моральний, інтелектуальний та соціальний розвиток, дає змогу їй стати повноцінним членом суспільства.

В Україні впроваджена нова форма сімейного виховання «патронат над дитиною» – тимчасовий догляд, виховання та соціально-психологічна реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Метою патронату є забезпечення права кожної дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах виховуватися у сприятливому та безпечному сімейному середовищі шляхом відновлення здатності батьків (осіб, які їх замінюють) опікуватися дитиною та виховувати її.

Порядок створення та діяльність сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначено Постановою Кабінету Міністрів України №148 від 16 березня 2017 року.

Хто може бути патронатними вихователями?

        Патронатний вихователь – це особа, яка за участі інших членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї. Помічник патронатного вихователя – його чоловік/дружина чи інший дорослий член його сім’ї.

        Сім’я патронатного вихователя – сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

        Патронатними вихователями можуть бути:

  • громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки), від 35 до 65 років (для чоловіка), які перебувають у зареєстрованому шлюбі та проживають на спільній житловій території;
  • мають позитивний досвід виховання дітей;
  • мають житло (власне, орендоване чи на правах користування);
  • не мають судимості;
  • стан здоров’я яких дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей;
  • одна (один) з яких не поєднує виконання обов’язків патронатного вихователя з іншою трудовою діяльністю; один з патронатних батьків має бути безробітним, бо основним місцем роботи стає опіка над дитиною, відповідно йому (чи їй) нараховуватиметься страховий стаж;
  • зібрали та надали відповідний пакет документів, необхідний для кандидатів у патронатні вихователі;
  • пройшли навчання та отримали довідку та рекомендації за результатами навчання за тренінговою Програмою підготовки сімей-кандидатів у патронатні вихователі.

        Скільки дитина може перебувати в патронатній сім’ї?

        Термін перебування дитини у патронатній сім’ї залежить від потреб дитини та обставин, що спричинили влаштування дитини, але орієнтовно становить від 1 до 6 місяців відповідно до вимог статей 252-253 Сімейного Кодексу України.

        На період перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя за нею зберігається право на аліменти, пенсію у зв’язку із втратою годувальника, інші соціальні виплати, які вона мала до влаштування в сім’ю патронатного вихователя.

Як щодо фінансової підтримки?

Патронатні вихователі отримують оплату (грошову винагороду) за надання послуг та кошти на утримання дітей відповідно до їхнього віку та кількості.

Фінансування послуг патронату складаються з оплати праці патронатного виховання (п’яти прожиткових мінімумів для працездатної особи) та соціальних виплат на влаштованих під патронат ( два прожиткових мінімуми на кожну дитину відповідного віку).

Також у разі, коли в сім’ї патронатного вихователя перебуває одночасно двоє і більше дітей, малюки віком до 1 року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина, розмір грошового забезпечення збільшується на 10% за кожну дитину, але сумарно не більше як на 50%. Роботодавець (орган опіки і піклування) сплачує єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне  страхування патронатного вихователя.

 

          Якщо Ви - сім’я, яка має позитивний досвід виховання власних дітей (дорослих або підліткового віку), проживаєте на території нашої громади на спільній (власній чи орендованій) житловій площі, небайдужі до долі дітей, які залишилися без батьківського піклування, до дітей, сім’ї яких опинились у складних життєвих обставинах та маєте бажання більш детально дізнатися про умови та можливості оформлення патронату над дітьми зверніться до нас:

 

Центр соціальних послуг

Великобілозерської  сільської ради

Адреса: с. Велика Білозерка, вул. Центральна, 132

Тел.: (06156) 2-01-31

 

Відділ соціального захисту населення

Великобілозерської сільської ради

Адреса: с. Велика Білозерка, вул. Центральна, 125

Тел.: (06156) 2-01-51

 

 

 

Наталія НЄЧАЄВА

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора