Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

"Білозерська писанкова галявина"

Дата: 16.04.2020 16:26
Кількість переглядів: 1971

 

Фото без опису

19 квітня 2020 року  православні християни відзначають Великдень – найголовніше церковне свято, день Воскресіння Христового.  

Великдень святкують у всьому світі. У багатьох куточках нашої країни великодні традиції та обряди дотримуються практично в незмінному вигляді, такими, якими вони дійшли до нас з найдавніших часів, і святкуються традиційно від року до року. Свої традиції  та особливості святкуванням є і у мешканців Великобілозерської громади.

Цього року в громаді планувалося особливо колоритно та яскраво   відсвяткувати  світле Воскресіння Христове. Було розроблено Положення та планувалося започаткувати  Великодню  акцію «Білозерська писанкова галявина».

У кожного з нас свято Великдень асоціюється з хресним ходом зі свічками, червоними ризами церковнослужителів, радісним співом і взаємними привітаннями: «Христос воскрес!» — «Воістину воскрес!». Також незмінними  атрибутами важаються улюблені з дитинства рум'яні паски з родзинками та розписні яйця — писанки.

Великоднє яйце — один з найдавніших символів зародження і вічного оновлення життя, а також воскресіння Христа.

За переказами, перше пасхальне яйце подарувала Марія Магдалина римському імператору Тиберію. Вона прийшла в палац, щоб повідомити добру новину, але імператор не повірив у воскресіння Ісуса Христа і сказав, що це рівнозначно тому, що біле яйце раптом стане червоним. Після цих слів яйце дійсно стало червоного кольору, що символізує кров Ісуса, пролиту на хресті.

Так з'явилася традиція фарбувати яйця до Великодня, які прийнято називати крашанками. Таке яйце є талісманом, оберегом роду та одним із символів  Великодня.

Взявши за основу цю біблійську історію, з метою відродження національних традицій, популяризації розвитку писанкарства у Великобілозерській об’єднаній територіальній громаді за ініціативи та фінансової підтримки сільського голови Ігоря Батрака було придбано матеріал та виготовлено 20 великих і 40 маленьких макетів писанок висотою відповідно 0,5 та 1,2 м.

Але, на жаль, святкування Великодня цього року буде проходити в умовах карантину та самоізоляції.

До проведення акції «Білозерська писанкова галявина» долучилися заклади освіти та культури Великобілозерської об’єднаної територіальної громади.

Кожен автор вклав частинку своєї душі в писанку – і ожили мальовничі квіти, золоті колоски пшениці, багряні китиці червоної  калини, жовтогарячі голови соняхів, адже для Великобілозерського краю – землі хліборобів притаманне використання рослинної тематики. Також використана традиційна символіка: сонце, хрест, зірки, різноманітні геометричні фігури (трикутники, ромби, квадрати, спіралі, хвилясті лінії). Кожен символ на писанці є оберегом, що приносить щастя, удачу і здоров’я.

Милують око та вражають політом фантазії, помноженної на відданість традиційному розпису писанок, виставкові експонати «Білозерської писанкової галявини», авторами яких є:  ЛИТВИНЕНКО Ольга, БОЙКО Оксана, БОРИСЕНКО Альбіна, СКИБА Наталія, РУДЕНКО Людмила, КОРЖ Вікторія, ДЕЖИМЕСОВА Надія, МЕЛЕНТЬЄВА Дар’я, ЛОСЕВСЬКА Ірина, ПАЛАМАРЧУК Валентина, НЕБОГА Ірина , ГУЗЬ Яна, СИДОРЕНКО Ліля, НІКІТЕНКО Вікторія, ЛИТВИНЕНКО Валентина, САПРІКА Наталія, БЕХТЕР Ірина, САЛАМАХА Людмила, БИТКОВСЬКА Наталя, БІЛАН Олена, ОНОФРІЙЧУК Олена, МИГЛАН Валентина, ГВОЗДИК Анастасія, СКРИПНИК Людмила, ЗУБКО Вікторія, ВОЙТЕНКО Катерина,НЕЧАЄВА Наталія.

Тож вітаємо усіх з найсвітлішим святом - Великоднем! Та маємо надію, що роботи учасників, принесуть усім задоволення та відчуття свята!

З виставковими експонатами Великодньої акції «Білозерська писанкова галявина» жителі громади мають змогу ознайомитися дистанційно в режимі онлайн на офіційному сайті Великобілозерської сільської ради, на сторінках Facebook   «Вісник Білозерки».

Проголосувати та вибрати найкращий експонат писанки жителі громади можуть поставивши «лайк» під фото, яке сподобалося,  на сторінці Facebook   "Вісник Білозерки" за посиланням 

https://www.facebook.com/groups/1690752804554153/permalink/2296363670659727/                                                                                                                 

Відділ освіти, культури, туризму,

охорони культурної спадщини,

молоді та спорту Великобілозерської сільської ради

та Центр культури та дозвілля Великобілозерської сільської ради



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора