A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

Про охорону культурної спадщини

Дата: 01.04.2020 14:55
Кількість переглядів: 417

Фото без опису

Культурна спадщина Великобілозерської сільської об’єднаної територіальної громади є невід’ємною частиною культурного надбання України.

На території Великобілозерської сільської об’єднаної територіальної громади знаходяться 290 об'єктів культурної спадщини:

         - археологічні – 272 об’єкти (кургани, курганні могильники), з них 262 входять до складу комплексів (ансамблів) та мають категорію місцевого значення, 10 розташовані окремо та мають категорію національного значення;

         - історичні - 18  об’єктів  (пам’ятники, братські могили), які розташовані окремо та мають категорію місцевого значення, з них 1 об’єкт  -  монументального  мистецтва.

Використання пам’яток культури повинно здійснюватися відповідно до режимів використання, встановлених органами охорони культурної спадщини.

Особливої актуальності набуває питання контролю за дотриманням вимог чинного законодавства України про охорону культурної спадщини при проведенні польових сільськогосподарських робіт, археологічних досліджень на пам’ятках культурної спадщини,  пошукових робіт на території місць бойових дій, місць поховань померлих (загиблих) військовослужбовців (у тому числі іноземців), які загинули у війнах. В групі ризику знаходяться пам’ятки археології, які слабо візуалізуються на місцевостях, мають невелику висоту (менше 1 м).

         Згідно з вимогами ст.35 Закону України ,,Про охорону культурної спадщини” проведення археологічних розвідок, розкопок, інших земляних робіт на території пам’ятки, в зонах охорони, в історичних ареалах населених місць здійснюються за дозволом центрального органу виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини (Міністерства культури, молоді та спорту України), що видається виконавцю робіт – фізичній або юридичній особі, і за умови реєстрації цього дозволу у відповідному органі охорони культурної спадщини (Департаменті культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації).

З огляду на вищезазначене звертаємося з проханням до фізичних та юридичних осіб, на земельних ділянках яких знаходяться об’єкти культурної спадщини, забезпечити виконання Законів України ,,Про охорону культурної спадщини”, ,,Про охорону археологічної спадщини” на території Великобілозерської сільської об’єднаної територіальної громади.

 

Головний спеціаліст

ВОКТОКСМС  ВСР                                                     Лілія  КОСАРЕВСЬКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора