A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

Відбулося засідання любительського обєднання «Доньки Білої Зірки»

Дата: 18.02.2020 16:41
Кількість переглядів: 359

У кожного місяця є свої особливі свята, які найповніше відображають вірування та спостережливість нашого народу. І якщо січень знаменитий відразу трьома святами  - Різдвом Христовим, Новим роком за старим стилем та Водохрещем – святом Богоявлення Господнього, то лютий може похвалитися лише одним – Стрітенням Господнім. Це одне з найбільших християнських свят, яке відзначається на 40-й день після Різдва Христового – 15 лютого. Передусім в церквах цього дня освячували свічки. Потім дбайливо берегли їх протягом року та використовували як лікувальний та заспокійливий засіб. Також на Стрітення святили в церкві воду. Люди набирали її в нову – ще не вживану посудину, приносили додому та пильно берегли. Цій воді приписувалася магічна сила. За народними уявленням ця вода – цілюща.

Однак, для мешканців нашого краю, як і для всіх українців Стрітення – не лише церковне свято. У цей день, за народним повір′ям, зима зустрічається з весною. На Стрітення люди уважно стежать за погодою, намагаючись виявити найменші її зміни. З цим святом пов’язано багато народних прикмет.

18 лютого на базі Сільського будинку культури Центру культури та дозвілля відбулося засідання любительського об′єднання «Доньки Білої Зірки» за темами «Стрітенська вода – цілющий бальзам» та  «Дива стрітенських свічок».

Керівник любительського об′єднання Олена ПАТЕНКО запросила цього дня на засідання членів любительського об′єднання, односельчанок поважного віку та настоятеля храму на ім′я святих апостолів Петра і Павла ієрея Олександра.

Олена Миколаївна розповіла про народні звичаї та традиції, а ієрей Олександр поділився з присутніми історією виникнення свята. Зустріч була дуже цікавою та повчальною. Поспілкувавшись, ми всі  зрозуміли, що Стрітення - як християнське, так і народне свято. Тому воно й надалі матиме дві філософії та дві мудрості.

Дякуємо всім, хто прийняв участь у засіданні любительського обєднання.

Наступне розширене засідання любительського обєднання «Доньки Білої Зірки» буде проведено в квітні місяці, з нагоди святкування Благовіщення Пресвятої Богородиці.  

 

                                                                                                    Лідія ХОЛОД

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора