A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

76-та річниця визволення села Велика Білозерка від нацистських окупантів

Дата: 29.10.2019 16:33
Кількість переглядів: 942

Фото без опису

                                       Чудова осінь фарбувала доли

                                        Й веселкою переливалися ліси,

                                          Коли у жовтні, в ту далеку пору,

                                               Нам визволителі свободу принесли!

29 жовтня, по обіді, в актовій залі адміністративної будівлі Великобілозерської сільської ради відбулися мітинг-реквієм та тематичний концерт з  нагоди  76-ої річниці визволення  села Велика Білозерка  від  нацистських окупантів.

А ще з ранку делегація від Великобілозерської сільської ради, учнівська молодь та мешканці громади вшанували пам'ять загиблих земляків та воїнів-визволителів покладанням корзин з квітами до 19 братських могил, які розташовані на  території громади. 

…До війни наше село було красиве, зелене, доглянуте. Та в далекому 1941 році мирне життя було порушене війною.  

         Як тільки в селі стало відомо про напад   Німеччини, понад

1500   чоловіків призовного віку стали на захист рідної землі.   На виробничих ділянках їх замінили жінки і підлітки.  

З села Велика Білозерка пішли на фронт 1260 односельчан. 710 з них загинули на полях битви.

         19 вересня 1941 року в наше рідне село   увірвалися нацистські окупанти.  Почалися розстріли і знущання над мирними жителями села. 

        Наші односельці з перших днів окупації відчули на собі звірство та жорстокість фашистів. Відступаючи окупанти  в ніч з 24 на 25 липня 1942 року за селом в протитанковому рові  розстріляли 280 мирних жителів.

  Це була страшна трагедія для такого невеликого села, яку можна порівняти з Київським Бабиним Яром.

         В перші дні після визволення села була створена Державна комісія, під керівництвом якої було проведено перезахоронення останків 280 розстріляних із протитанкового рову в братську могилу, що  в центральному парку села.

Для боротьби в тилу з нацистськими окупантами в селі Велика Білозерка   був сформований партизанський загін. Командиром загону вибрали Ткаченка Микиту Артамоновича, комісаром Тарасенка Івана Володимировича, штаб очолив Мисюра Григорій Іванович. Партизанський загін Ткаченка   приймав участь у бойових діях під час визволення села в 1943 році.

Окупація села тривала понад два роки. Фронт стояв у наших краях 4 місяці. Чотири довгих місяців мирні жителі разом з фронтовиками несли на своїх плечах всі тяготи війни.

         Святою і незгасною залишається для білозерчан пам’ять про подвиги воїнів 279 стрілецької дивізії четвертого Українського фронту, які наприкінці жовтня незабутнього 1943 року визволили наше рідне село Велика Білозерка.

         При звільненні села точилися жорстокі бої. В боях за визволення нашого району  загинуло   7 300   воїнів, які знайшли спокій у 19 братських могилах. 

Цього дня зі сцени лунали слова великої вдячності за мужність, героїзм воїнів-визволителів від першого заступника Великобілозерського сільського голови Вікторії КАЛИНОВСЬКОЇ та   голови Великобілозерської районної державної адміністрації Ася   ЯРМОЛЕНКО.

    Пам'ять про тих, хто не повернувся з тих далеких воєнних років, хто ціною власного життя дарував нам мирне сьогодення,  було  вшановано хвилиною мовчання.

 Зі сльозами на очах присутні слухали вірш «Тітка Варка» у виконанні Аріни Григоренко. А пісні, які звучали зі сцени у виконанні Інни Кудашевої, Володимира Руденка, Богдана та Святослава Соболєвих, Володимира Олефіренка, гурту «Веселка», Насті Панасенко та фольклорного колективу «Журавка», не залишили нікого байдужими.   

 Важкий шлях до перемоги пройшов через долі, через життя кожного учасника бойових дій, ветерана Другої світової війни.    Скільки горя та розлук випало на долю цих людей! З кожним роком рідшають їхні ряди, все менше  залишається на землі очевидців тих страшних подій.       

         76-ту річницю визволення села Велика Білозерка від нацистських окупантів сьогодні, на жаль, святкують  лише 5 ветеранів. Це -  Голда Іван Леонтійович, Лобач Андрій Петрович, Лущай Феофан Федотович, Павелко Василь Зіновійович та Пелюшенко Микола Фанович.

   Бажаємо їм довгих років життя!

Ще зранку делегація у складі Великобілозерського сільського голови Ігоря БАТРАКА та першого заступника Великобілозерського сільського голови Вікторії КАЛИНОВСЬКОЇ привітали за місцем проживання наших ветеранів та вручили подарункові набори з нагоди свята.

         Ми пам'ятаємо, якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна. Ми пам'ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями. Ми пам'ятаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає.  І ми знаємо, що той, хто забуває минулого - не вартий майбутнього! Ми, українці, - велика нація з величною історією та зі щасливим майбутнім! Ми ніколи не забудемо подвигу своїх дідів і батьків у Другій світовій війні.     

 Шановна громадо!

 Вітаємо всіх зі святом!

Зичимо вам щастя і добра
Здоров’я всім і радості бажаєм!
Нехай сьогодні не проста пора,
Та ми цей час успішно подолаєм,
Бо з нами пісня, та що окриля,
Бо тішить серце мова солов’їна
Близька до болю батьківська земля,
Бо з нами найдорожче – Батьківщина.

Вікторія Корж, методист ЦКД ВСР ВР ЗО



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора