A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

День усиновлення – свято врятованих життів

Дата: 30.09.2019 16:23
Кількість переглядів: 287

Фото без опису

В останній день вересня Україна відзначає день усиновлення. Це свято людяності, милосердя, великодушності, яке невипадково збігається з днем християнських святих Віри, Надії, Любові та матері їх Софії. Це надзвичайно тепле свято для всієї української громади і, насамперед, для батьків і дітей, які волею долі стали однією родиною.

         Існує декілька традиційних форм прийняття дитини на виховання у сім’ю: усиновлення, опіка та піклування, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу.

         Усиновлення – прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини  на правах  дочки  чи  сина,  що  здійснене  на підставі рішення суду. Усиновлення дитини проводиться в  її  інтересах  для  забезпечення стабільних і гармонійних умов її життя.

         Встановлення опіки та піклування – це влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, у сім’ї громадян України, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із цими дітьми з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів. Опікуни (піклувальники) є законними представниками інтересів дитини без спеціальних на те повноважень. До їх обов’язків належить виховання дитини, піклування про її здоров’я, фізичний, психічний, духовний розвиток, забезпечення одержання дитиною повної загальної середньої освіти, здійснення повного медичного обстеження підопічного двічі на рік.

 Прийомна сім’я - це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від 1 до 4 дітей–сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дитячий будинок сімейного типу – сім’я, в якій поряд з власними дітьми живуть і виховуються діти, позбавлені батьківського піклування. Така сім’я може взяти на виховання від 5 до 10 прийомних дітей. Вихованці перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення повноліття, а в разі продовження навчання у професійно-технічному, вищому навчальному закладі I–IV рівнів акредитації – до його закінчення, але не пізніше досягнення ними 23-річного віку.

         Прийомній сім'ї щомісяця виділяється державна соціальна допомога на кожну прийомну дитину для придбання одягу, взуття, м'якого інвентарю, лікарських засобів, предметів особистої гігієни, іграшок, книжок, продуктів харчування тощо відповідно до норм, визначених законодавством для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Також призначається грошове забезпечення для прийомних батьків, яке становить 35 відсотків розміру соціальної допомоги на кожну прийомну дитину. Суми коштів, що належать вихованцям як пенсія, аліменти чи інші види державної допомоги, переходять у розпорядження батьків-вихователів і витрачаються на утримання вихованців. При влаштуванні дітей до дитячого будинку сімейного типу вихованці мають право підтримувати особисті контакти з батьками та іншими родичами, якщо це не суперечить їх інтересам і не заборонено рішенням суду.

         Якщо Ви бажаєте взяти дитину на виховання в свою родину, за додатковою інформацією звертайтеся до Центру соціальних послуг Великобілозерської сільської ради за адресою: с. Велика Білозерка,    вул. Центральна, 132, тел.: 2-01-31

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора