A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

БОТУЛІЗМ: знання за для безпеки

Дата: 01.07.2019 14:42
Кількість переглядів: 366

 

  З настанням тепла закономірно зростає кількість харчових отруєнь, в тому числі викликаних збудником ботулізму. Розповсюдженість збудника цього захворювання в ґрунті і прісних водоймах обумовлює його потрапляння на продовольчу сировину (овочі, фрукти, гриби, рибу, м'ясо)з якої виготовляють харчові продукти. Порушення технології обробки сировини, приготування і зберігання може сприяти розмноженню збудника та утворенню небезпечного токсину.

   БОТУЛІЗМ – важке харчове отруєння, летальність від якого сягає 20 відсотків. Ось чому ми звертаємось до населення Великобілозерського району з роз’ясненнями, як правильно переробляти сировину та зберігати готові продукти і в першу чергу консерви домашнього приготування.

   На жаль, як показує час, ці застереження не завжди приймаються до уваги. На теперішній час у 2019 р. в області зареєстровано 4 випадки на ботулізм 5 постраждалих осіб, 1 людина померла. Переважно чинником збудника була консервована, солена або в’ялена риба власного виготовлення. На сьогодні захворюваність на ботулізм стає все гострішою проблемою. В першу чергу це пов’язано із збільшенням виготовлення консервів, в домашніх умовах, а це значно збільшує ризик виникнення харчових токсикоінфекцій, серед яких ботулізм займає далеко не останнє місце. За нашими спостереженнями, більшість – це поодинокі випадки, рідше – сімейні вогнища, причиною захворювання яких є консервована продукція, виготовлена в домашніх умовах. Ще раз підкреслюємо, - продукція домашнього виготовлення.

   Хочемо застерегти, що причиною виникнення ботулізму можуть стати не лише вказані продукти, а й консерви з овочів та фруктів, копченості, солена продукція, яка виготовлена в домашніх умовах, без дотримання ретельної обробки сировини.

Отже, ще раз нагадуємо основні правила, які повинні дотримуватись населенням при виготовленні харчових продуктів, в. т. ч. консервованих в домашніх умовах:

  • ретельно обробляти тару, сировину для виготовлення консервів (мити, ошпарювати, кип’ятити);
  • при домашньому консервуванні використовувати автоклав, коли досягається температура 120 гр. і більше, при якій ботулотоксин  гине;
  • суворо дотримуватись умов зберігання продукції;
  • ні в якому разі не вживати вміст консервів, які мають ознаки бомбажу (тобто здуття), або які викликають сумніви щодо їх якості;
  • перед вживанням консервів ретельно їх прогрівають або кип’ятити у продовж 15-20 хвилин, вживати в той же день, оскільки токсин ботулізму в більшості не змінює зовнішній вигляд, смак і запах харчового продукту;
  • ні в якому разі не купувати на ринках та в приватних осіб консервовану продукцію, ковбаси домашнього виготовлення.

   Великобілозерське районне управління ГУ Держспоживслужби в Запорізькій області нагадує, якщо Ви будете виконувати ці вимоги, то не заподієте шкоди своєму здоров’ю та здоров’ю близьких і уникнете цього важкого захворювання.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора