A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

Відродження традиційного мистецтва українського народу.

Дата: 21.05.2019 13:04
Кількість переглядів: 413

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Соломоплетіння – це вид народного мистецтва, який є малопоширеним на території Запорізької області. Проте, останнім часом збільшується кількість  народних умільців, які опановують цей непростий вид мистецтва. Виготовлення виробів з соломи є дуже кропіткою працею, адже мова йдеться не тільки про створення самого виробу,  а про підготовку сировини. Тому й    ціняться такі роботи більше, адже в кожну з них вкладено часточку душі та  любові  майстра.  А особливо цінними є обереги, виготовленні з житніх та пшеничних колосків, які в народі звуться дідухами. Дідух – символ добробуту, урожаю, багатства, безсмертного предка, зачинателя роду.

9 травня під час проведення урочистостей з нагоди відзначення 74 - ої річниці Перемоги у Другій Світовій війні та 15 травня під час проведення заходів в рамках святкування Дня матері, Дня вишиванки та Міжнародного дня сім’ї своїми дивовижними виробами, виготовленими з безмежною любов’ю та щирою молитвою, поділилася з мешканцями Великобілозерської громади талановита майстриня декоративно-ужиткового мистецтва і просто щира та добродушна людина Наталія Омельченко.  

Роботи майстрині збирали біля себе багато поціновувачів українських оберегів. Люди цікавилися технікою виготовлення, історією створення та значенням самого виробу. У великому захваті від побаченого були й почесні з Чкаловської ОТГ Веселівського району, які завітали до нас на свято. Вони ретельно оглядали кожну роботу та цікавилися історією її створення. Тому організатори заходу взяли на себе сміливість та подарували депутату Запорізької обласної ради Голоті Юрію Васильовичу, голові Чкалівської об’єднаної територіальної громади Калиновському Станіславу Васильовичу та керівникам закладів освіти Чкаловської ОТГ обереги Наталії Омельченко на добру згадку про Великобілозерську громаду та її талановитих мешканців.

Організатори заходу із задоволенням розповідали всім зацікавленим про творчий шлях Наталії Василівни, про її вклад в підтримку бойового духу українських солдатів та безмежну любов до народних звичаїв та традицій. 

Ми сподіваємося, що Наталія Василівна і надалі буде активною учасницею виставок декоративно-ужиткового мистецтва, як на території громади, так і за її межами.  Тож побажаємо цій тендітній милій жінці, чудовій майстрині з відкритою душею великих творчих успіхів у такій важливій справі - відродження та збереження культурних традицій українського народу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора