A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

Горезвісні картотеки залишаться у минулому: Як громади переходять на ІТ-інструменти для успішного управління

Дата: 27.03.2019 08:46
Кількість переглядів: 423

Запорізькі територіальні громади отримають техно-інструменти для ефективного управління. 10 ОТГ Запорізької області беруть участь у проекті “Е-рішення для громад”, що реалізується Центром розвитку інновацій за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Один з постачальників ІТ-інструментів є компанія FDI Ukraine, експерт з побудови Smart City.

Фото без опису

 

Проект націлений на допомогу громадам у роботі з даними: бюджетними, демографічними, економічними та ін., аби перейти від ручного управління до використання технологій.

 

Сьогодні одним зі шляхів успішного розвитку і збільшення добробуту громади є залучення інвестиції до регіону. Аби знайти інвестора, громади мають підготувати стратегію розвитку з планом: продемонструвати вміння адекватно аналізувати ситуацію, бачити сильні та слабкі сторони регіону, визначати цілі, створювати план по їх досягненню, прогнозувати майбутні перешкоди та шляхи, як можна їх мінімізувати.

 

“Тут постає питання, як громадам створити такий прогноз? Ми забезпечуємо громади ІТ-інструментами, які допомагають їм вести та аналізувати існуючі дані, а згодом і будувати прогнози. Ми постачаємо програмне забезпечення, навчаємо та здійснюємо технічну підтримку і все заради однієї мети - дати інструменти громадам діяти стратегічно, та залучати дійсно потужні інвестиції”, - каже директор FDI Ukraine Микола Козлов.

 

Громади матимуть змогу перевести дані у електронний вигляд, відсортувати їх та помістити їх до різних реєстрів: територіальних громад, комунального майна, реєстру обліку адрес та ін.

 

“За допомогою таких ІТ-інструментів відбудеться узагальнення даних, економія робочого часу, полегшення процесу роботи. За допомогою реєстру територіальної громади (РТГ) можна буде зробити звіти, надати довідку, моніторити сім'ї, які знаходяться на особливому контролю, а головне - захистити всі персональні дані. Було б чудово, якщо за допомогою РТГ та програми по ГІС можна було би сформувати довідку про склад сім'ї разом з розмірами та наявністю земельних ділянок осіб, які звернулись за довідкою”, - зазначає Оксана Галчанська, державний реєстратор відділу з питань державної реєстрації виконавчого комітету Преображенської сільської ради Оріхівського району Запорізької області.

 

За її словами, питання ведення обліку жителів та земель особливо актуально для них, мешканців сільської місцевості, адже переважна більшість населення має земельні паї та ділянки.  “У нас ведеться такий облік майже у ручному форматі. Коли людина звертається за довідкою про склад сім'ї для УСЗН або до Центру зайнятості, в довідці вказується також наявність землі. Пенсіонери не платять податок на землю по одному цільовому призначенню, зручно, коли за допомогою РТГ можна визначити вік людини і її статус. Ще один приклад, чому так важливо пов'язати РТГ та ГІС. Коли людина знімається з місця реєстрації та одночасно реєструється за новим місцем проживання, а на нашій території залишається земельна ділянка, якою можливо і надалі користуються, але вже не платити податок, бо, насправді, особа вже виписана з нашої громади. Тому, нам необхідно відстежити людину та її земельні ділянки”, - говорить Оксана Галчанська.

 

Економію часу, як одну з найбільших переваг реєстрів називає і Олександра Децюра, начальник загального відділу Великобілозерської сільської ради Великобілозерського району Запорізької області.

 

“Використання даних реєстрів допоможе працівникам громад раціонально розподіляти час, адже за допомогою реєстру економія часу суттєва. Наприклад, зараз для видачі довідок працівник, для уточнення інформації, користується домовою та погосподарською книгою, що займає багато часу для пошуку необхідних даних, гортаючи стоси сторінок”, - коментує Олександра Децюра.

 

Також реєстри полегшують та пришвидшують роботу громад з іншими органами влади. Наприклад, формують автоматично точні відомості для Єдиного державного демографічного реєстру, Реєстру виборців.

 

“Такі інструменти дозволяються готувати електронні документи для клієнтів та зменшують ризик помилок посадовими особами. Наприклад, Реєстр адрес унеможливлює непорозуміння щодо назв вулиць та адрес, централізує усю інформацію про об’єкт (проспект, вулицю, провулок) в одному місці з посиланням на офіційні документи”, - вказує Алевтина Лепетченко, секретар Оріхівської міської ради.

 

Можливість значно полегшити взаємодію громадян та влади бачить у реєстрах і Світлана Плющій, заступник міського голови з питань інфраструктури і інвестицій, Гуляйпільської міської ОТГ.

 

Вона розповіла, як їх громада за допомогою адресного реєстру та реєстру жителів, зможе вирішити питання надання адміністративних послуг у соціальному напрямі. “За минулий рік, ЦНАП надав 6780 довідок населенню на руки. Це все за собою тягнуло черги, незручності громадян, так як кожен цінує свій час. Крім того,

особи похилого віку змушені були приходити за даними довідками. Тепер за допомогою реєстру, довідки можна формувати автоматично та надавати до УСЗН, а тим паче на місцевому рівні підключити їх до даного реєстру (за необхідності/при можливості)”, - каже Світлана Плющій.

 

Адміністратор ЦНАП може напряму видавати довідки про склад сім’ї, у віддалених населених пунктах та через мобільний ЦНАП. “На даний час адресна картотека управління ЦНАП знаходиться в паперовому вигляді, і це досить не зручно так, як Гуляйпільська МТГ включає у себе старостати (сільські ради), котрі знаходяться на відстані 15-42 км”, - підкреслює Світлана Плющій.  

 

Крім того, реєстр громад значно поліпшить роботу реєстратам.

“У 2016 році коли повноваження держави були передані органам місцевого самоврядування у сфері реєстрації місця проживання, з ними від територіальних органів ДМС України були передані славнозвісні паперові картотеки, котрі знаходяться в стані формування й на даний час. Тому інформація, котра знаходиться в електронному демографічному реєстрі ДМС та реєстрі виборців буде «залита» до реєстрів громад, що значно поліпшить та пришвидшить роботу. Адже, як говорять судові практики, наявність штампу у паспорті не є підтвердженням реєстрації місця проживання громадянина”, - зауважує заступник міського голови Гуляйпільської МТГ.

 

 


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора