A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

Енергодарське управління ГУ ДФС у Запорізькій області надає інформацію

Дата: 04.02.2019 16:19
Кількість переглядів: 334

Фото без опису

 

У січні запорізькі роботодавці сплатили до соцфондів 605,5 мільйона гривень ЄСВ

 

За перший місяць 2019 року запорізькі платники податків спрямували до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування 605,5 мільйона гривень єдиного соціального внеску (за оперативними даними та без показників великих підприємств, які перебувають на обліку в Запорізькому управлінні Офісу ВПП ДФС).

Як повідомив в. о. начальника Головного управління ДФС у Запорізькій області Валерій Манько, надходження ЄСВ збільшились у порівнянні з січнем минулого року майже на 114 мільйонів.

Зокрема, роботодавці м. Запоріжжя сплатили 323 мільйони, м. Енергодар – 75,8 мільйона, м. Мелітополь та Мелітопольського району – 55,7 мільйона, м. Бердянськ та Бердянського району – понад 35 мільйонів, Вільнянського району – 12 мільйонів, Василівського району – 11,8 мільйона. Від суб'єктів господарювання Токмацького району надійшло 10,5 мільйона, Запорізького – 10,4 мільйона, Пологівського – 9,5 мільйона та Оріхівського районів – більш ніж 8,8 мільйона.

Нагадаємо, у 2019 році мінімальний страховий внесок складає 918,06 гривні, базова ставка ЄСВ становить 22 відсотки.

 

Головне управління ДФС у Запорізькій області

ТЕМА: Адміністрування єдиного внеску

Спікер: Начальник ГУ ДФС

Декларування 2019

В 2018 році отримали спадщину.

Чи необхідно подавати декларацію про майновий стан і доходи?

З 1 січня 2019 року розпочалася кампанія декларування доходів, отриманих  фізичними особами у 2018 році.

Під час кампанії декларування податкові декларації про майновий стан і доходи подають громадяни, які зобов’язані декларувати свої доходи, а також особи, які мають право добровільно подати декларацію для застосування права на податкову знижку.

Платник податку зобов'язаний подавати річну декларацію про майновий стан і доходи у випадках, передбачених Податковим кодексом.

При цьому, обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник  отримував доходи, зокрема, у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

Тобто дохід у вигляді вартості успадкованого майна у межах, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб, зазначається в річній податковій декларації, крім:

- спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку;

- спадкоємців – резидентів, які сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини;

- спадкоємців – нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини.

Нагадуємо, що оподаткування об’єктів спадщини залежить від  ступеня споріднення спадкодавця і спадкоємця та резидентського статусу.

За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються:

- об'єкти спадщини, що успадковуються членами сім'ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення;

- вартість власності у вигляді об’єктів рухомого та нерухомого майна, готівки або коштів,  що успадковуються особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та вартість власності у вигляді об’єктів рухомого та нерухомого майна, що успадковуються дитиною-інвалідом;

- грошові заощадження, поміщені до 02.01.92р. в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов'язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992 – 1994 років, погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем.

За ставкою 5% оподатковується вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

Ставка 18% застосовується для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента.

Отже, фізичні особи, які одержали спадщину, що оподатковується за нульовою ставкою податку та/або сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини не зобов’язані включати вартість такої спадщини до складу загального річного оподатковуваного доходу.

Такі фізичні особи можуть не подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.2015 № 859 (у редакції від  06.06.2017 № 556) до 1 травня 2019 року.

Зазначена норма передбачена п.п. 164.2.10 ст. 164; п. 174.2,  п. 174.3 ст. 174, п. 179.2 ст. 179 Податкового кодексу України.

Зміни – 2019

Надання землі в оренду: до якого бюджету сплачувати податок на доходи фізичних осіб

У 2019 р. фізична особа — орендодавець при отриманні доходу від здавання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю іншій фізичній особі — орендарю, яка при цьому не є податковим агентом (самозайнятою особою), має сплатити податок на доходи фізичних осіб до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких ділянок.

Нагадаємо, що податок на доходи фізичних осіб, утриманий з доходів резидентів та нерезидентів, зараховується до бюджету згідно з Бюджетним кодексом (п.п. 168.4.1 ст. 168 Податкового кодексу).

Новою редакцією п. 2 ст. 64 Бюджетного кодексу (набирає чинності з 01.01.2019 р.)  передбачено, що податок на доходи фізичних осіб, нарахований податковим агентом або фізичною особою, яка отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, з доходів за здавання фізичними особами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених у натурі (на місцевості), сплачується таким податковим агентом або такою фізичною особою до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об'єктів оренди (суборенди, емфітевзису).

При отриманні у 2018 р. доходів від здавання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю іншій фізичній особі — орендарю, яка не є податковим агентом (самозайнятою особою), орендодавець визначає свої податкові зобов’язання за результатами такого року у річній податковій декларації про майновий стан і доходи та сплачує податок з таких доходів за своєю податковою адресою.

Важливо

Скористайтесь сервісом автоматичного заповнення декларації про майновий стан і доходи

Державною фіскальною службою запроваджено новий сервіс автоматичного заповнення декларації про майновий стан і доходи в Електронному кабінеті платника.

Заповнити та подати декларацію про майновий стан і доходи можуть:

- фізичні особи, які відповідно до законодавства зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи;

- особи, які мають право подати декларацію з метою отримання податкової знижки;

-  особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

З 1 січня розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2018 року, отже для спрощення процедури подання податкової декларації доцільно скористатись таким сервісом.

При складанні декларації в Електронному кабінеті платника здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації про майновий стан та доходи на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб та відомостей про об’єкти нерухомого  чи рухомого майна.

Щоб подати декларацію в електронному вигляді необхідно завчасно отримати особистий електронний цифровий підпис, який можна отримати  у будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів. З переліком АЦСК можна ознайомитися у відкритій частині Електронного кабінету.

Покрокова відео-інструкція з автозаповнення декларації про майновий стан і доходи громадян розміщена на сторінці ГУ ДФС у Запорізькій області у соціальній мережі Facebook  за посиланням: 

https://www.facebook.com/SFSofUkraine/videos/581235988964709/UzpfSTI4ODU3MzA0NDY2NTEwNTo5ODU4MTIwNTgyNzQ1MzA/

та  на сторінці ДФС України у соціальній мережі Facebook  за посиланням:

https://www.facebook.com/SFSofUkraine/videos/581235988964709/

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора