A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

ШУКАЄМО ПАТРОНАТНИХ ВИХОВАТЕЛІВ

Дата: 05.11.2018 15:40
Кількість переглядів: 517

Фото без опису

В Україні 1,5% дитячого населення перебувають в інтернатах, в  Запорізькому регіоні – 2,5%.   

Виховання в  інтернатних закладах дещо суперечить ідеї формування самостійної особистості, незалежної від волі та добрих намірів керівництва і персоналу закладу. Адже чи то дитина, чи то молода людина, яка виховується в інтернатному закладі, завжди перебуває у підпорядкуванні, залежності від дорослих, які несуть за неї юридичну відповідальність, та не може діяти без їх дозволу. Тому зусилля педагогів закладу спрямовані переважно на  виховання дисциплінованості, слухняності та розвиток пізнавальної сфери особистості. Це, безперечно, важливо для будь-якої людини, але розвиненість лише цих якостей не забезпечить успішної соціалізації вчорашнього випускника.

Саме тому зараз в Україні йде активна пропаганда того, що на зміну  інтернатним закладам для дітей, притулкам, центрам соціально-психологічної реабілітації дітей має розвиватися мережа сімейних форм виховання дітей (прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу), послуги сімей патронатних вихователів, послуга наставництва.

Патронат над дитиною є інноваційною послугою підтримки сімей з дітьми, які потрапили у складні життєві обставини, і передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини у сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин.

Сім’я патронатного вихователя - це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

            Патронатний вихователь – це особа, яка за участі інших членів сім’ї, за плату (5 прожиткових мінімумів на місяць) надає послуги з тимчасового (від 1  до 6 місяців) догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї. Помічник патронатного вихователя – його чоловік/дружина чи інший дорослий член його сім’ї. Патронатними вихователями можуть бути громадяни України, які перебувають у зареєстрованому шлюбі, мають досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму приміщенні. Слід зазначити, що патронатному вихователю під час здійснення догляду за дитиною зараховується педагогічний стаж.

            Тож якщо ви зараз пербуваєте у пошуку роботи, маєте досвід виховання власних дітей та бажаєте допомогти тим дітям, які цього потребують, звертайтеся до  Центру соціальних послуг Великобілозерської сільської ради за додатковою інформацією стосовно здійснення патронату над дитиною. Якщо вас зацікавили інші форми сімейного виховання, про які згадується в даній статті, фахівці із соціальної роботи нададуть вам  інформацію за адресою: с. Велика Білозерка,  вул. Центральна, 132   або за тел. 2-01-31.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора