A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

УПА- відповідь нескореного народу

Дата: 11.04.2018 16:40
Кількість переглядів: 467

Фото без опису

       10 квітня у Великобілозерському НВК №1 відбулася презентація брошури «УПА –відповідь нескореного народу». На ній були присутні учні 11-х класів та вчителі навчального закладу. Брошура  є фотокаталогом однойменної виставки, яка присвячена 75-річчю створення УПА та є спільним проектом Інституту національної пам’яті, Галузевого Державного архіву СБУ та інших громадсько-історичних організацій. В ній показано історію становлення Української повстанської армії, її бойовий шлях проти фашистських загарбників,  боротьбу проти радянського тоталітарного режиму у 40-50-х роках минулого сторіччя.  А також розміщено унікальні світлини та документи з німецьких та радянських архівів, мап, які передають атмосферу боротьби українських націоналістів за створення Української держави.

          Презентація була проведена вчителем історії Коломоєць І.П. та ученицею  11-А класу Шелест Вікторією. Метою даного заходу є донесення до громадськості раніше замовчуваних фактів (навіть в незалежній Україні)  з історії боротьби ОУН та УПА під час та після Другої світової війни. Ця сторінка нашої історії є досі найменш відомою і найбільш оббріхуваною, спочатку німецькою і радянською пропагандою, а зараз російською. Присутні з подивом дізналися про такі маловідомі факти, що кожен п’ятий член УПА був не українцем за походженням, чи те, що ООН ще в 1946 році не задовольнила вимогу Радянського Союзу про визнання ОУН-УПА фашистськими посіпаками, а навпаки було їх визнано борцями за незалежність України. А в Україні лише після Революції Гідності у 2015 році бійцям УПА законом надано цей високий статус.

       Тож молоде покоління має право і повинне знати про боротьбу справжніх патріотів за українську справу, до речі, це єдине військове формування в ході війни, створене самими українцями, і єдине, яке ставило мету створення власної суверенної держави.

    Слава Україні!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора