A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобілозерська громада
Запорізька область, Василівський район

Семінар "День об"єднаних територіальних громад"

Дата: 27.03.2018 14:02
Кількість переглядів: 552

Фото без опису

26 березня 2018 р. в м. Запоріжжі пройшов семінар «День об’єднаних територіальних громад» .

    У заході  взяли участь начальник Управління містобудування та архітектури облдержадмінісмтрації Олександр Билим, начальник Управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Артур Бойко, заступник директора Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Вікторія Самусь

Зінаїда Бойко поінформувала про стан об’єднання територіальних громад. Так, у Запорізькій області запроектовано створення 67 спроможних територіальних громад. На сьогодні в області створено 45 об’єднаних територіальних громад, у які об'єдналися 159 місцевих рад, що більше 50% від загальної кількості місцевих рад, які існували до початку реформи. Площа території ОТГ  займає  53% від загальної площі території області.

Динаміка об'єднання територіальних громад Запорізької області  свідчить про позитивне сприйняття реформи: 2015 рік — шість ОТГ; 2016 рік - 18 ОТГ; 2017 рік — 18 ОТГ; з початку 2018 року вже створено три громади та ще дві приймають остаточне рішення про об'єднання.

На території області також відбуваються процеси приєднання до об'єднаних територіальних громад. Так, до Гуляйпільської міської об'єднаної територіальної громади приєдналися три сільські ради: Успенівська, Новомиколаївська, Темирівська. Триває процес приєднання до Водянської сільської територіальної громади Кам’янсько-Дніпровського району Заповітненської сільської ради, в якій додаткові вибори призначені на 29 квітня цього року.

У 2017 році 16 об'єднаних територіальних громад Запорізької області отримали державну субвенцію на загальну суму 70 млн. 918 тис. 800 грн. За рахунок цих коштів громадами реалізовано 116 інфраструктурних проектів на загальну суму субвенції 69 млн. 82 тис. 602 грн., що становить 97,41%.

У минулому році на підтримку розвитку інфраструктури 24 громади з обласного бюджету отримали фінансування в  розмірі 12 млн. грн. (по 500 тис. грн.). Завдяки цьому реалізовано 36 проектів на загальну суму субвенції 10 млн. 963 тис. 49 грн. (91,36%).

Цього року облдержадміністрацією  оновлено програму підтримки розвитку об'єднаних територіальних громад, якою передбачено фінансування з обласного бюджету у розмірі близько 11 млн. грн. за двома актуальними напрямками: розробка стратегій розвитку ОТГ та розробка схем планування територій ОТГ.

- Відповідно до моніторингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування  Запорізька область знаходиться в «зеленій» зоні лідерів децентралізації та посідає п’яте почесне місце. Проте ми не збавляємо темпів. На сьогодні активно тривають процеси об'єднання в громадах у Розівському та Пологівському районах. Однак є райони, в яких об'єднання відбувається повільно та з певними перешкодами, — це Мелітопольський, Новомиколаївський та Токмацький райони. Тоді як завдання 2018 року:  не повинно бути жодного району, де немає громади. Ми маємо всі інструменти та наміри, щоб виконати це завдання, - наголосила Зінаїда Бойко.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора